ROG Strix Geforce RTX 2080 Ti och montering

Med moderkortsplåten stadigt monterad på plats i chassit går det att påbörja nästa del, en påbyggnation i form av två grafikkortshållare som placerar ROG Strix RTX 2080 Ti centrerat över moderkortet och på så sätt ger insyn från alla håll och kanter. Detta är en stor del av konceptet kring att ge varje komponent en egen scen att stå på och verkligen framhäva enskilda egenskaperna.

Laine_ROGcase_Header_GPUholder.png
Klicka här för att se tillverkningsmomenten

Med en heldöd skrivare finns det inga andra sätt än att ta fram papper och penna och återuppleva den digitala stenåldern genom en taskigt egenkomponerad pappersritning.

Laine_ROGcase_H1.jpg

Grafikkortet är smalare mot fronten av chassit och därför behöver dimensionerna förändras något mellan den bakre och den främre hållaren, som synes är vänstersidan oförändrad måttmässigt.

Laine_ROGcase_H2.jpg

Precis som i tidigare moment där kontursågen varit inblandad har jag valt att placera ett gäng med avlastningshål för att kunna rotera bladet vid snäva hörn.

Laine_ROGcase_S8.jpg

Bilden visar en färdig hållare, där hörnen fått sig en omgång på bandslipmaskinen för att skapa en rundad radie. Därefter borras två monteringshål för fastsättning i moderkortsplåten. Allt som saknas efter detta är gummikuddar som isolerar grafikkortet från själva chassit.

Visa mer

Från att ha börjat som en bit tio millimeter tjock plattstång finns det nu en stund senare ett par hållare för grafikkortet att vila på.

Laine_ROGcase_S6.jpg

Hållarna lämnas i obehandlad aluminium och kommer endast att få en lättare polering. Tanken från min sida är att ljuset från grafikkortets RGB-belysning sedan kan få en chans att studsa på ett intressant sätt inuti chassit, och kanske med lite tur skapa en mer dynamisk ljusbild vid animationer.

Laine_ROGcase_S7.jpg
Laine_ROGcase_S9.jpg

En snabb testmontering av hållarna visar att grafikkortet placeras en bit ovanför moderkortsplåten i höjdled och mellan hållarna lämnas plats för en kommande flexibel adapterkabel, vilket tillåter att grafikkortet kan användas utan att monteras direkt på moderkortet.

ROG Strix Geforce RTX 2080 Ti

Grafikkortet för projektet är inget annat än ett av Nvidias värstingar – signerat Republic of Gamers – ett Geforce RTX 2080 TI med Strix-kylare. Med ett yttre som hämtat från vilken Batman-film som helst och bestyckad med tre rejäla fläktar tillsammans med en rejält överdimensionerad kylare är det precis vad som behövs för att fylla ut toppen på chassit.

Laine_ROGcase_GPU1.jpg

De tre fläktarna i storleken 90 millimeter är utrustade med ett semipassivt 0 dB-läge, som kan aktiveras via en brytare på kretskortet, vilket gör att fläktarna stängs av när grafikkärnan håller sig under 55 grader och på så vis bör göra vanligt surfande och kontorsarbete betydligt trevligare.

Tack vare sin rejält tilltagna kyllösning och generösa yttermått klockar kortet in på nästan 1,5 kg i vikt, vilket gör att det - om inte annat - troligtvis blir ett lämpligt landankare för den som finner sig i sista cirkeln under en klass-tre-varning.

Laine_ROGcase_GPU2.jpg

Baksidan av kortet pryds av en täckplåt i svartanodiserad borstad aluminium med den sedvanliga Republic of Gamers-logotypen, som även den lyser upp efter lite övertalning i Aura-mjukvaran.

Laine_ROGcase_GPU3.jpg

För den som fortfarande behöver hålla masken och intala sig själv att RGB-belysning är djävulens påhitt finns det en dedikerad det var bättre förr-knapp som låter användaren helt stänga av all form av belysning på kortet.