Laine's ROG Freya – handbyggt chassi från idé till verklighet
I en ny artikelserie går Laine steg för steg igenom byggandet av projektet ROG Freya. Följ med på en heltäckande resa från planering till konceptskisser och förverkligande.
3. ROG Ryujin och tillverkning av bottenplatta
Själva basen av chassit behöver vara en stadig grund som orkar hålla upp resten. Här valde jag att samtidigt kombinera det strukturella med delar av hårdvaran, där den dubbla radiatorn från Ryujin-kylaren huserar mellan de horisontella plattorna och benen till chassifötterna.
Utrymmet mellan plattorna mäter 27 millimeter och matchar den exakta höjden på radiatorn, vilket låter den monteras med skruvar från bägge håll och på så sätt bidrar med ökad vridstyvhet samtidigt som den avskärmas från huvudutrymmet.
Då tillverkningsmomenten sker i smutsiga miljöer och förmodligen inte är intressant för alla läsare har jag dolt dessa i rutor likt den under. Tryck på titeln eller pilen för att expandera avsnittet.
Efter större delen av dagen i verkstaden passerad kan jag gå hem med en mer eller mindre färdigställd chassigrund under armen. Den skulle fortfarande må bra av lite filande här och där för att räta upp kanterna, men är tillräckligt fin för att kunna monteras ihop och passa in kylaren som ska husera i den.
Den övre plattan av basen är monterad med sex stycken försänkta M4-skruvar, och med dessa avlägsnade går det att nå utrymmet där 240-radiatorn till Ryujin-kylaren ska husera.
Radiatorn passar bra med bottenplattan, men den övre plattan saknar hål för att föra genom slangarna till vattenblocket. Detta då jag inte hade tillgång till kylaren när CAD-modellen och tillverkningsritningarna skapades, varför jag valde att mäta placeringen av slangarna med kylaren väl på plats.
ROG Ryujin 240
Kylaren som valts till bygget går under namnet Ryujin 240, som är en sluten all-in-one-kylare med ett stort kylblock till processorn i kombination med en radiator med utrymme för dubbla fläktar i 120 mm-storlek. Kylblocket innehåller självklart RGB-belysning, som så mycket annat idag, men har också utrustats med en liten OLED-skärm där användaren själv kan överföra bilder och animeringar att visa upp.
Med sina 100 x 100 x 70 millimeter är blocket rejält skrymmande. För att kompensera för detta har det utrustats med en liten fläkt, som är tänkt att hjälpa till med luftflöde över spänningsregulatorerna – något som ofta diskuteras vid vattenkylning.
Via mjukvaran Live Dash går det att ställa in mönster och färgschema på belysningen så väl som animeringar för att göra datorbygget lite mer personligt.
På högersidan av blocket syns två roterbara 90-gradersanslutningar med beklädda slangar i en väv. Med mycket teknik kommer också oundvikligen ett rejält gäng med kablar. Här återfinns bland annat USB-anslutning till moderkortet för mjukvarukontroll samt SATA-kontakt för ström, men också dubbla kontakter för att styra kylarens fläktar med den inbyggda fläktkontrollen.
Det ska bli intressant att försöka dra alla dessa kablar på ett vettigt vis senare i bygget.
Jag blev skapligt förvånad vid första uppackningen när jag insåg vad som följde med i fläktväg. Här är det inget annat än två stycken helsvarta fläktar från Noctuas IPPC-serie, frekvensstyrda från 450 till 2 000 varv per minut (RPM).
Detta gör att hela kylaren – trots kylblockets RGB-bestyckning – blir en relativt diskret lösning och säkerligen ett välkommet inslag för den som ställer höga krav på fläktar och vanligtvis byter ut dem.
Om du heter Asus måste du blunda;
Då chassit jag designat består av två vertikala kammare blir utrymmet på moderkortssidan betydligt smalare än standard, i detta fall närmare 76 millimeter. För att få plats med kylarens slangar på ett ordnat vis valde jag att kapa bort lite plast på kylblockets löstagbara plastkåpa med hjälp av en vass kniv.
Detta låter slangarna löpa tillsammans i en båge längs med botten på moderkortet hela vägen till kylarens anslutningar.