Laine's ROG Freya – handbyggt chassi från idé till verklighet

I en ny artikelserie går Laine steg för steg igenom byggandet av projektet ROG Freya. Följ med på en heltäckande resa från planering till konceptskisser och förverkligande.

2. System och koncept

Laine_ROGcase_A0-2.jpg

Komponent

Modell

Lägsta pris

Processor

Intel Core i9-9900K

Processorkylare

ROG Ryujin 240

Moderkort

ROG Maximus XI Gene

Minne

G.Skill Trident Z RGB 3200MHz 2x8GB

Grafikkort

ROG Strix RTX 2080 Ti

Lagring

Samsung 970 Pro 512GB M.2

Nätaggregat

ROG Thor 1200W

I komponentväg blir det en riktigt saftig speldator, med bland annat åttakärniga Core i9-9900K i kombination med entusiastmoderkortet ROG Maximus XI Gene och ett Geforce RTX 2080 Ti med Strix-kylaren. Detta drivs i sin tur av det något överflödiga ROG Thor på 1200W för att ge utrymme att kasta på spänning vid senare skede.

Med en blandad känsla av spänning och oro över att ha den tveklöst mest påkostade dator jag någonsin byggt, ståendes i komponentform på skrivbordet, är det dags att gå över till själva projektet.

Konceptdesign

Utformningen av chassit började med ett par idéer slarvigt nedkladdade på någon servett och övergick sedan till lite mer organiserat ritande på papper. Här syns tidiga konceptritningar på ett designförslag, de skapar underlaget för att få idén godkänd innan skapandet av mer detaljerad och involverande planering.

Laine_ROGcase_A0.jpg

I det här fallet hade jag redan från början en ganska klar bild i huvudet om hur jag ville att slutprodukten skulle se ut, vilket också är varför mycket av det som syns på pappret ovan också letade sig in i tillverkningen.

Chassit skulle ha en rejäl bas med ben och fötter utstickande från panelerna. På bägge sidor finns stora fönster som hjälper till att skapa ett mer kaxigt utseende med aggressiva vinklar på höljet i ett försök att fånga lite av formspråket som ROG står för i sina datorkomponenter, utan att nödvändigtvis göra chassit tematiskt.

Laine_ROGcase_A1.jpg

Ett av mina favoritmoment med ett nytt projekt är att se råmaterialet placerat framför en. Oändligt med potential och en rolig punkt i ett projekt att sedan kunna jämföra med slutresultatet. Den rejäla högen på bilden består av två skivor fem millimeter tjock aluminiumplåt om totalt en kvadratmeter i yta, under denna ligger två skivor av tvåmillimetersplåt i samma material.

För skapandet av ben och fötter till basen inhandlades en meter 50x10 plattstång tillsammans med 40 mm rundstång. Utöver det syns även större 60x10 för diverse hållare och lite extra plattstång i fem millimeter tjocklek.

Över till CAD

Nu faller fasaden av hemmabygge lite grann, men för att hjälpa vid planering och begränsad tidsåtgång – som i detta fallet – är tredimensionella CAD-modeller och ritningar ovärderliga. Jag använder detta som grund för att skriva ut ritningar antingen för att agera skärmallar i verklig skala, eller som traditionellt ritningsunderlag att mäta mot.

För att skapa modeller och göra ritningar använder jag Autodesk Inventor, men det finns också många bra alternativ, exempelvis Rhino och Fusion 360 som finns tillgängliga som gratisversioner för hemmabruk. För den som vill lära sig rita finns det gott om videor på Youtube som täcker området, men också kurser på olika skolor i Sverige.

Laine_ROGcase_Z4.jpg
Laine_ROGcase_Z5.jpg

Stommen i vitt är nedbruten till de grundläggande komponenterna som krävs för att hålla datorns hårdvara på plats. Det är utifrån denna grund som resten av chassit sedan kan ritas upp och konstrueras kring. Här är det kritiskt att måtten blir så korrekta som möjligt då detta blir en bärande del, både hållbarhetsmässigt men också i utformningen av resterande chassi.

Laine_ROGcase_Z3.jpg

Chassit består av 40 separata, större komponenter, i aluminium och akryl. På grund av mängden delar blir det svårt att täcka precis allt i artikeln, men jag hoppas kunna täcka majoriteten av de betydande delarna.

Då tillverkningen sker för hand är modellen extra värdefull, då jag på ett enkelt sätt kan hämta mått och kontrollmäta efter tillverkning.

Laine_ROGcase_Z1.jpg
Laine_ROGcase_Z2.jpg

Här ovan syns ett exempel på en sprängskiss innehållande chassits takpanel med tillhörande fönster, konstruktionen består av fyra större komponenter och monteringshårdvara.