Vad är pingtid och jitter?

Responstid kallas ofta pingtid i dessa sammanhang. Namnet kommer från terminalprogrammet som används för att mäta responstid, det vill säga Ping. Det finns inbyggt i nästintill alla operativsystem och är därför ett universellt gångbart sätt att mäta responstid till alla servrar på webben som inte uttryckligen ignorerar pingförfrågningar, likt sweclockers.com gör.

Genom att mäta "pingtiden" till en server visas hur lång tid det tar för ett paket att åka fram och tillbaka mellan mätdatorn och servern. I avsnittets testmätningar, från vår Wifi-anslutna dator i Malmö till Geeks.se-servern i Stockholm, låg pingtiden på i genomsnitt 12 ms. Det ligger i linje med vad som kan förväntas med tanke på att avståndet är drygt 1 300 km (tur och retur) och ljusets hastighet i glas är cirka 200 km/ms. Bara signalens framfart i fiberkabeln mellan städerna tar alltså minst 6,5 ms.

Responstidsmätning från wifi-ansluten Windows-dator

I avsnittet låg den genomsnittliga pingtiden till Geeeks.se på 12 ms.

I våra testmätningar hade vi således inga problem med höga responstider. Mätningarna var också konsekvent låga, vilket innebar att vi inte heller hade problem med jitter. Jitter beskriver hur mycket pingtiden skiljer mellan olika mätningar, och mycket jitter kan vara ett ännu större problem än höga responstider i sig.

Metoden som bland annat Pingplotter använder för att beräkna jitter baseras på genomsnittlig avvikelse mellan mätningar. I filmexemplet hade vi tio mätningar och därmed nio skillnader. Summan av skillnaderna mellan mätningar var 15 ms, vilket dividerat på nio blir cirka 2 ms i jitter eller 17 procent av den genomsnittliga pingtiden. Den procentuella andelen ser missvisande hög ut eftersom pingtiderna var förhållandevis låga.

Jitterberäkning

I avsnittets testmätning låg jittret på cirka 2 ms.

Det bör tilläggas att vi av demonstrationsskäl endast gjorde tio mätningar. För att få tillräckligt dataunderlag bör betydligt fler mätningar göras.