Ping och jitter – Nikka reder ut begreppen

Höga responstider, ping och mycket jitter kan lätt förstöra spelupplevelsen. I det här avsnittet av Så fungerar berättar Nikka mer om orsaken till problemet och hur det kan avhjälpas.

1. Inledning

Problem som är relaterade till responstider och jitter är frekvent omdiskuterade i SweClockers forum. Höga upp- och nedladdningshastigheter må vara eftertraktansvärda, men utan låga responstider blir bredbandsupplevelsen ändå dålig. Åtminstone när det kommer till realtidskritiska situationer.

Mattias Gyllenvarg på Bredband2

Mattias Gyllenvarg på Bredband2 berättar hur de ser på trenden mot molnbaserad gaming ur ett latensperspektiv.

Höga responstider eller mycket jitter gör sig snabbt tillkänna i spelsammanhang. Plötsligt stämmer inte det som visas på skärmen överens med det som sker på spelservern. Problemen lär bli ännu mer påtagliga i samband med övergången till molnbaserad gaming med Google Stadia och Microsoft Xcloud. Mattias Gyllenvarg från Bredband2 tror dock att operatörerna har ess i rockärmen som kan underlätta låglatensgaming i molnet och att det rent av kommer att förbättra upplevelsen.

I detta Så fungerar-avsnitt berättar Mattias Gyllenvarg mer om vad operatörerna gör för att minimera responstider och jitter för sina kunder. Han berättar också hur liten tidspåverkan modern routing- och switchtutrustning har på latenserna, något som får Nikka att häpna. Nikka fortsätter därefter med att berätta om hur problemkällan till höga responstider kan identifieras och vad som kan göras för att åtgärda eventuella problem.

Bredband2:s logotyp

I samarbete med Bredband2

Detta avsnitt produceras i samarbete med Bredband2. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.