Så fungerar AMOLED-skärmar i mobilen – bättre batteritid med mörkt läge

Vad skiljer AMOLED-skärmar från traditionella LCD-skärmar, och hur kan dessa förbättra mobiltelefonens batteritid? Det reder Nikka ut i veckans Så fungerar-avsnitt.

Nu har alla de stora operativsystemstillverkarna hoppat på trenden med mörkt läge. Windows 10 och Mac OS har redan fått mörka lägen. Nästa version av Android (”Android Q”) och kommande versioner av Apples mobila operativsystem kommer också få stöd för mörka lägen.

Dark mode i Windows 10 1903

Mörkt läge i Windows 10 1903

Parallellt med mörkt läge-trenden börjar också allt fler mobiltillverkare gå över till AMOLED-skärmar i stället för LCD-varianter. Apple, LG och Oneplus har alla slutat använda LCD-skärmar till förmån för AMOLED-diton i sina flaggskeppsmobiler, medan Samsung alltid använt AMOLED i sina Galaxy S- och Galaxy Note-mobiler. Även inom bärbara datorer har OLED-baserade bildpaneler börjat dyka upp på senare tid.

Dynamic AMOLED-displayen i Galaxy S10

Dynamic AMOLED-skärmen i Galaxy S10

Kombinationen av AMOLED-skärmar och mörkt läge är en gynnsam sådan när det gäller energikonsumtion. Den gör nämligen att batteritiden förbättras i mobila enheter som nyttjar tekniken. I veckans Så fungerar-avsnitt förklarar Nikka bakgrunden till detta och beskriver den grundläggande skillnaden mellan AMOLED- och LCD-paneler.

Tidigare delar i Så fungerar-serien:

Samsungs logotyp

I samarbete med Samsung

Detta avsnitt produceras i samarbete med Samsung. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Advertisement