Från 4G till 5G

Principen med flera olika frekvensband utvecklas vidare i de kommande 5G-näten.

Täckningsbandet

I Sverige kommer vi att använda 700 MHz-bandet för att ge bra täckning utanför tätorter. Där har redan Tele2, Telenor och Telia fått tillstånd att rulla ut sina 5G-nät. Tre blev utan licens på det nämnda bandet och överklagade därför auktionen. Vilka konsekvenser detta får återstår att se.

Kapacitetsbandet

I tätorter ska 700 MHz-bandet kompletteras av 3,5 GHz-bandet. Det sträcker sig från 3,4 GHz till 3,8 GHz, vilket är bredare än något tidigare mobilband. Den svenska frekvenstilldelningen på nämnt band har dock inte påbörjats än. Än så länge har PTS enbart delat ut testtillstånd, men de låter meddela att den faktiska frekvenstilldelningen ska vara klar under första kvartalet 2020.

Exakt vilka hastigheter som går att få på 3,5 GHz-bandet beror på många faktorer. Avståndet till mobilmasten och dess belastning spelar in som vanligt. Det gör även 5G-modemet som sitter i mobilen. Med Samsung Galaxy S10 och modemkretsen Exynos 5100 möjliggörs teoretiska hastigheter på upp 2 Gbit/s.

Produktbild på Samsung Exynos 5100

Samsung Exynos 5100 stöder hastigheter på upp till 2 Gbit/s på 3,5 GHz-bandet.

"Superkapacitetsbandet"

5G-näten kommer också att erbjuda högre hastigheter än så. Utöver 700 MHz- och 3,5 GHz-bandet rullas 5G ut på 26 GHz-bandet som sträcker sig över 3000 MHz (jämför med 4G på 2600 MHz-bandet som "bara" sträcker sig över drygt 200 MHz). Det bådar för höga verkliga hastigheter i tungt belastade områden. Med det nämnda Exynos 5100-modemet möjliggörs teoretiska nedladdningshastigheter på upp till 6 Gbit/s på sådana frekvenser.

Frekvensöversikt för 5G-banden

Det breda 26 GHz-bandet ska ge riktigt höga hastigheter.

Nackdelen med 26 GHz-bandet är täckningen. Den höga frekvensen gör att signalen blockeras av byggnation och terräng. Näten måste därför byggas med mindre celler där fler mobilmaster med kort räckvidd kompletterar varandra för att ge bra täckning i tätsortskärnor.

Nu kommer 5G

Av operatörernas uttalanden att döma ligger 5G nu nära i tiden. Politiska säkerhetsproblemen med utrustningsleverantörer kan orsaka förseningar, men annars ser det ut som att vi konsumenter får tillgång till 5G redan nästa år. Mobilnätsutrustningen är bevisligen tillgänglig.

Telia har redan lanserat Sveriges första 5G-testnät på KTH:s campusområde. På andra sidan Atlanten har de amerikanska operatörerna öppnat allmänna nät i utvalda städers stadskärnor. Där har olyckligtvis jätten AT&T även börjat marknadsföra sina snabbaste 4G-nät under den missvisande termen 5Ge – ett otyg som vi förhoppningsvis slipper i Sverige.