Den moderna datahallen

Det finns många olika typer av serveranläggningar. Marinen Datacenter är en medelstor co-location-anläggning som både byggts och drivs av internetoperatören Bredband2. Uttrycket ”co-location” syftar på att det inte bara är Bredband2 som använder anläggningen för sin egen verksamhet.

De låter också andra företag placera sin serverhårdvara i hallarna för att låta den driftas från en miljö som är anpassad för serverdrift. Det gör att företagen slipper bygga egna serverrum och anställa personal som övervakar dem.

Just driftsäkerheten är huvudanledningen till att många väljer att flytta sina servrar till en co-location-anläggning. Det krävs tämligen avancerad infrastruktur runt servrarna för att få driftsäkerhet som matchar den i Marinen Datacenter – både när det gäller internetuppkoppling och strömförsörjning.

Alltid internet

För att aldrig stå utan uppkoppling mot internet har Marinen Datacenter tre separerade anslutningar. I normalläget fördelas trafiken mellan dessa tre anslutningar, men varje anslutning har tillräcklig kapacitet för att vid en driftstörning kunna ta hand om all trafik själv.

Alltid ström

Själva strömförsörjningen garanterar Marinen Datacenter med hjälp av enorma UPS:er (Uninterruptible Power Supplies). Det är backup-batterier som tar över ifall ett strömavbrott skulle inträffa. Typen av UPS som används i dessa sammanhang är så kallad online-UPS, vilket innebär att UPS:en är inkopplad hela tiden och också fungerar som en strömtvätt.

När strömmen filtreras genom en online-UPS levereras renare kraft till servrarna vars nätaggregat därigenom kan hålla längre. Detta kan jämföras med offline-UPS:er som är vanligare i kontorssammanhang. En offline-UPS:s batteri används endast när ett strömavbrott inträffar.

UPS-batterier.jpg

Marinens online-UPS:er är uppbyggda av långa rader med batterier.

UPS:erna i sig räcker för att driva hela anläggningen i cirka 15 minuter. Så länge används dock inte batterierna. Redan efter en halv minut har anläggningens dieseldrivna reservkraft startat och blivit redo att ta över. Den kan i sin tur driva anläggningen på obestämd framtid, eftersom det enda den kräver är tillräckligt med diesel.

Utöver att strömsäkra hela anläggningen, strömsäkrar Bredband2 också de enskilda servrarna. För att vara på säkra sidan har alla servrar tillgång till två strömmatningar som är separerade genom hela anläggningen. Under förutsättning att servrarna har dubbla nätaggregat kan de därför fortsätta att fungera som vanligt även om anläggningen skulle få problem med den ena strömmatningen.

Alltid rätt temperatur och luftfuktighet

Inuti datahallarna står serverskåpen i långa rader. Som det visas i filmavsnittet vänds serverskåpen mot varandra. Detta görs för att luftflödet ska optimeras. Varannan gång är en så kallad kall gång (där servrarna suger in luft) och varannan gång är en så kallad varm gång (där servrarna blåser ut varm luft).

Just luften och klimatet i serverhallarna är något som Bredband2 har jobbat mycket med. Kylanläggningen kompletteras av både luftfuktare och luftavfuktare som håller luftfuktigheten i anläggningen på rätt nivå. Runtom i hallarna sitter också luftinsug med partikelfilter som känner av ifall partikelhalten i luften plötsligt ökar. Det är nämligen en tydlig indikation på att något har överhettats. Genom att detektera eventuella bränder redan i förstadiet kan fullskaliga bränder undvikas.

Veckans Så fungerar-avsnitt

Se veckans Så fungerar-avsnitt för mer information om hur moderna serverhallar byggs. I avsnittet träffar vi Tobias Bengtsson som var med och byggde Marinen Datacenter. Han berättar om hur allt fungerar och svarar på frågan: hur släcks en brand i en serverhall? Vatten och elektronik är ju onekligen ingen bra kombination.