Så upptäcker antivirus skadliga program

I veckans Så fungerar-avsnitt lyfter vi en fråga som är ständigt återkommande i forumet. Vi frågar oss hur antivirus fungerar och besöker Eset, skaparen av Nod32.

3. Dagens antivirus/klientskydd

I takt med att hoten från skadeprogrammen växte, blev också behovet av ett klientskydd allt större. I samband med lanseringen av Windows 8 insåg Microsoft att den enda lösningen på problemet var att skeppa Windows med ett grundläggande klientskydd.

De bytte därför namn på Windows Security Essentials till Windows Defender och byggde in det som en del av operativsystemet (likt de gjorde med Windows-brandväggen i Windows XP SP2).

Idag har därför alla Windows-datorer både en brandvägg och ett klientskydd installerat. Med tiden har Windows Defender mognat och utvecklats till ett kompetent klientskydd som utmanar de väletablerade konkurrenterna (inte minst med tanke på priset).

Anledningen till att många ändå väljer att ersätta Windows Defender med tredjepartsprodukter är att konkurrenterna kan stoltsera med bättre och mer fullfjädrade lösningar.

Test av klientskydd

Det finns många jämförelsesajter som testar antivirusprodukter. Tre av de mest trovärdiga sajterna är Virus Bulletin, AV-Test och AV-Comparatives. De klassar sig själva som oberoende och de är trovärdiga så till vida att de inte låter någon klientskyddstillverkare köpa sig till utmärkelser.

De testar bland annat produkternas förmåga att detektera skadeprogram, deras tendenser att "falskvarna" samt deras inverkan på datorns prestanda.

Jämförelsesajter för klientskydd

Virus Bulletin, AV-Test och AV-Comparatives jämför klientskydd.

Just risken för sänkt prestanda var en av anledningarna till att vissa datorägare lät bli att ha ett klientskydd installerat. Det var inte så konstigt med tanke på att många mindes hur seg datorn blev av antivirusprogrammen från slutet av 90-talet och början av 00-talet.

Lyckligtvis är alla dagens klientskydd betydligt mer försiktiga med att ta systemresurser i anspråk. Detta beror på att de inte längre bara jämför filer mot filsignaturer från kända skadeprogram. De analyserar i stället filernas beteenden, något som Anders Nilsson berättar mer om i avsnittet.

Den som är på jakt efter ett välfungerande och snabbt klientskydd gör klokt i att besöka de nämnda jämförelsesajterna för att hitta det bästa klientskyddet för den egna datorn. Besök:

Spelar du på Windows? Dela gärna med dig av ditt klientskyddsval och erfarenheter av detta i kommentarerna!