Sökmotorsoptimera Wordpress och avslutande tips

För att en webbplats ska hamnat högt i sökmotorernas sökresultat måste den vara sökmotorsoptimerad (SEO, Search Engine Optimized). Hur en webbplats och dess webbsidor sökmotorsoptimeras är ett helt ämne för sig, och i denna genomgång av Wordpress fokuserar vi uteslutande på hur vi ger Wordpress förutsättningarna som krävs sökmotorsoptimering.

SEO Press

Det finns massvis av olika tillägg som berikar Wordpress med de nödvändiga funktionerna. Det populäraste tillägget heter Yoast SEO och finns i såväl en gratisversion som en mer fullfjädrad premiumversion. Undertecknads föredragna SEO-tillägg heter SEO Press, vilket är ett billigare och mer renodlat SEO-tillägg.

När SEO Press har installerats listar tillägget alla SEO-brister som det kan finna på webbplatsen. Dessa brister måste åtgärdas för att webbplatsen i sig ska få bra synlighet i sökmotorernas organiska sökresultat (d.v.s. sökresultatet som inte är sponsrade länkar).

SEO Press listar webbplatsövergripande SEO-brister som måste åtgärdas.

SEO Press listar webbplatsövergripande SEO-brister som måste åtgärdas.

Utöver detta lägger SEO Press också till en ruta i Gutenberg-editorn som analyserar alla texter och hjälper skribenterna att skriva på ett sökmotorsoptimerat sätt.

SEO Press låter också Wordpress-administratören koppla ihop webbplatsen med analysverktyget Google Analytics, så att han eller hon kan få besöksstatistik för sin webbplats. Tillägget kan till och med generera en informationsruta om att webbplatsen använder cookies och loggar statistik, så att inte ytterligare ett separat tillägg behöver användas för just det.

Avslutande resurstips

När allt detta är gjort är webbplatsen säkerhetskopierad, skyddad, sökmotorsoptimerad och redo att tas i bruk. Med det sagt finns det självfallet alltid förbättringspotential när det kommer till snabbhet, säkerhet och synlighet. Vi lämnar er därför nu med några avslutande tips på kostnadsfria webbtjänster som är till stor hjälp i fortsatta utvecklingsarbetet.

GT Metrix
Det är ingen hemlighet att en webbplats snabbhet är avgörande för besöksupplevelsen. Google prioriterar därför webbplatser som laddas snabbt. GT Metrix hjälper webbutvecklare att testa sina webbsidors prestanda helt kostnadsfritt. Utöver att ge sammanfattande betyg berättar GT Metrix också vilka saker som måste åtgärdas för att få upp prestandan och tipsar om hur det kan göras.

Webbkoll
Ibland gör Wordpress-tillägg fler saker än vad de påstår sig att göra. På stora komplexa webbplatser kan det hända mycket under ytan utan att Wordpress-administratören märker det. Webbkoll skannar kostnadsfritt webbsidor och anmärker på varenda liten detalj som påverkar integriteten eller säkerheten för webbsidans besökare. Precis som GT Metrix ger Webbkoll tips på hur eventuella brister bör åtgärdas.

WP Scans
Som tidigare nämnts kan en missad tilläggsuppdatering göra hela webbplatsen sårbar. WP Scans skannar kostnadsfritt igenom en webbplats för att finna uppenbara säkerhetsbrister och utdaterade tillägg.

Google Webmaster Tools
För att synas på Google bör webbplatsen registreras i Google Webmaster Tools. Där ska också webbplatsens så kallade sajtkarta laddas upp, vilken kan genereras och underhållas av det tidigare nämnda SEO Press-tillägget.

Bing Webmaster Tools
Microsofts sökmotor Bing har sina egna Webmaster Tools där webbplatsen också bör registreras. Bing är för övrigt den underliggande datakällan till merparten av Yahoos sökningar, så genom att registrera webbplatsen hos Bing täcks även Yahoo-sökningarna in.

Sökmotorn Duckduckgo, som är populär inom integritetsfokuserade kretsar, aggregerar sökdata från flera olika sökmotorer. Det är ytterligare en anledning till att registrera webbplatsen hos både Bing och Google.