Säkerhetskopiera Wordpress

Wordpress kärna, tillägg och teman är i ständig utveckling. På webbplatser med många tillägg brukar det varenda vecka dyka upp nya uppdateringar. Varje gång en uppdatering installeras kan kompatibiliteten med andra tillägg eller webbplatsens tema brytas, vilket kan leda till att funktioner sluta fungera eller att webbplatsens utseende blir fel.

Tillägg- och temauppdateringar måste installeras för att hålla webbplatsen säker.

Tillägg- och temauppdateringar måste installeras för att hålla webbplatsen säker.

Alla seriösa tillägg och teman har väldokumenterade change-loggar. Det är väl värt att läsa igenom dessa inför uppdatering av ett tillägg eller tema, då change-loggarna brukar nämna potentiella kompatibilitetsproblem. Något som är ännu viktigare är att ha goda säkerhetskopieringsrutiner som gör det möjligt att återställa webbplatsen till en tidigare version om något skulle gå fel. Säkerhetskopior är också det enda fullfjädrade skyddet mot innehålls- och utseendeförändringar som behöver återställas.

Webbhotells säkerhetskopiering

Webbhotell har vanligtvis en inbyggd funktion för säkerhetskopiering av Wordpress-webbplatser. Exakt hur ofta säkerhetskopior tas och hur länge de sparas varierar däremot. På vissa webbhotell kan kontoadministratören själv definiera säkerhetskopieringsrutinerna, medan de på andra webbhotell är statiskt satta.

Wordpress-webbplatser hos Loopia säkerhetskopieras automatiskt en gång i timmen och sparas i ett dygn. Loopia sparar också en backup per dygn i en vecka samt en backup per vecka i tre veckor. Dessa säkerhetskopior återställs vid behov direkt från Loopia kundzon.

Timvisa säkerhetskopior i Loopia Kundzon

Timvisa säkerhetskopior i Loopia Kundzon

Säkerhetskopieringstillägg

Ifall webbhotellets säkerhetskopieringsrutiner är otillräckliga kan Wordpress säkerhetskopieras med hjälp av ett tillägg, till exempel Updraft Plus. Då får Wordpress-administratören också möjlighet att ladda upp säkerhetskopior till molnlagringstjänster, till exempel Dropbox, Google Drive och Microsoft Azure. Där kan säkerhetskopiorna sparas precis så länge som Wordpress-administratören önskar och har lagringsutrymme som räcker.

En viktig detalj är att den som lagrar persondata på sin webbplats, som till exempel kommentarer eller användargenererat innehåll, måste dokumentera och automatisera säkerhetskopieringen så att den följer GDPR-åtaganden.

Updraft Plus säkerhetskopierar Wordpress-webbplatser till molnlagringstjänster.

Updraft Plus säkerhetskopierar Wordpress-webbplatser till molnlagringstjänster. (Bilden är ett montage.)

Updraft Plus kan också användas för att klona webbplatser. Det är en praktisk funktion för att kunna testa ändringar på en testwebbplats innan de införs på den skarpa webbplatsen. Behovet av att testa alla ändringar på en sådan så kallad staging-webbplats ökar ju fler tillägg som används och ju mer användarinnehåll som publiceras på webbplatsen.

En webbplatskraschande uppdatering som tvingar webbplatsadministratören att rulla tillbaka till en 60 minuter gammal säkerhetskopia är sällan problem på en webbplats med få besökare. På en webbplats med massvis av besökare som postar eget innehåll kan det däremot få ödesdigra konsekvenser.

Observera: En vanlig missuppfattning är att en manuell nedladdning av alla filer från webbservern innehåller allt som behövs för framtida återställning. Det stämmer inte.

För att få en fullständig säkerhetskopia måste även Wordpress-databasen säkerhetskopieras. Detta görs vanligtvis av webbhotellens säkerhetskopieringsfunktioner och kan väljas till vid säkerhetskopiering med Updraft Plus.