Aktivera välfungerade e-poststöd

Wordpress har en inbyggd funktion för att skicka e-post. Den används exempelvis för att skicka notiser när någon kommenterar ett inlägg eller ett mejl när någon vill återställa sitt lösenord. På grund av mejlfunktionens icke-autentiserade natur kommer många skräppostfiler att fånga alla mejl som Wordpress skickar själv. För att öka leveranssäkerheten bör därför den inbyggda mejlfunktionen bytas ut mot ett tillägg som skickar mejl från en "riktig" e-postserver.

Det Loopia-rekommenderade tillägget Easy WP SMTP gör att alla Wordpress-mejl kan skickas från ett valfritt e-postkonto. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett e-postkonto som ligger på samma domän, men det är onekligen snyggt om så är fallet. I de flesta webbhotells paketerbjudanden ingår någon typ av e-postserver. Så är självfallet även fallet med Loopia.

Wordpress inbyggda e-postfunktion byts med fördel ut mot Easy WP SMTP.

Wordpress inbyggda e-postfunktion byts med fördel ut mot Easy WP SMTP.

För att kunna skicka Wordpress-mejl från sin egen domän med Easy WP SMTP måste administratören först skapa ett e-postkonto i Loopia Kundzon. E-postadressen kan väljas fritt (i avsnittet väljer vi wordpress@safungerar.se). Lösenordet som väljs får inte vara samma som används för att logga in som administratör på Wordpress-webbplatsen eller till Loopia Kundzon.

Dessa inloggningsuppgifter läggs därefter in i inställningarna för Easy WP SMTP-tillägget. Utöver användarnamn och e-postadress måste även en del serveruppgifter anges. I fallet Loopia är det följande uppgifter.

  • Avsändaradress: vald e-postadress (inkl. @-tecken och domännamn)

  • Avsändarnamn: namnet som står som avsändare på mejlen

  • Reply-to-adress: lämnas tomt *

  • SMTP-server: mailcluster.loopia.se

  • Typ av kryptering: STARTTLS

  • SMTP-port: 587

  • SMTP-autentisering: ja

  • SMTP-användarnamn: vald e-postadress (inkl. @-tecken och domännamn)

  • SMTP-lösenord: valt lösenord (kan krypteras genom att aktivera funktion på inställningsfliken)

* Av skräppostfilterskäl bör reply-to-adressen vara densamma som avsändaradressen eller åtminstone ligga på samma domän.

Easy WP SMTP kan med dessa inställningar skicka e-post via Loopias e-postservrar.

Easy WP SMTP kan med dessa inställningar skicka e-post via Loopias e-postservrar.

Konfigurationen är därefter klar. Det enda som återstår är att testa så att allt fungerar med den inbyggda testfunktionen.

Sammanfattning och nästa avsnitt

Efter denna installations- och konfigurationsprocess är Wordpress-webbplatsen uppe och rullar. Det finns dock en del optimeringar som bör göras av såväl säkerhetsskäl som prestandaskäl. Dessa behandlas närmare i det kommande tredje avsnittet av Så fungerar Wordpress.