Installera Wordpress

För att installera Wordpress krävs egentligen flera steg som kan upplevas tämligen omständliga. Först och främst krävs en webbserver (till exempel Apache eller Nginx) som kan köra PHP. På den måste det skapas en MySQL- eller MariaDB-databas som Wordpress kan spara data i. Den som installerar Wordpress på ett webbhotell slipper lyckligtvis att göra detta manuellt. Eftersom Wordpress är så populärt erbjuder de flesta webbhotell idag automatisk installation som skapar databasen och konfigurerar Wordpress med några enkla knapptryck.

Loopia är självfallet inget undantag. De har till och med utvecklat ett eget verktyg vid namn Loopia Kundzon som förenklar installationsförfarandet till ett klick. Genom att klicka på Starta en hemsida eller blogg (Wordpress) behöver webbplatsadministratören endast fylla i uppgifterna som efterfrågas, så sköter Loopias verktyg resten.

Loopia har ett lättanvänt installationsverktyg för Wordpress.

Loopia har ett lättanvänt installationsverktyg för Wordpress.

Sajtadministratören får välja vad sajten ska heta och vilka inloggningsuppgifter som administratörskontot ska ha. Här är det viktigt att välja ett starkt lösenord som inte används någon annanstans. Lösenordet genereras lämpligtvis med en lösenordshanterare, eftersom en sådan ändå brukas behövas för att hålla koll på alla lösenord som hör ihop med en webbplats.

Administratörskontots användarnamn bör vara något annat än Wordpress standardadministratörsnamn admin. På nätet florerar nämligen massvis av botar som försöker logga in på Wordpress-webbplatser med standardanvändarnamnet. Genom att välja ett annat administratörsnamn, till exempel admini eller poweradmin, vet administratören med säkerhet att det är en obehörig bot/person som försöker logga in så fort någon försöker logga in med admin-användarnamnet. Mer information om detta kommer i del 3 av Så fungerar Wordpress.

Loopias verktyg installerar Wordpress-webbplatsen med angivna uppgifter.

Loopias verktyg installerar Wordpress-webbplatsen med angivna uppgifter.

Med ovannämnda uppgifter ifyllda skapar Loopias verktyg automatiskt en databas med ett passande namn samt en subdomän vid namn media. Det är från denna subdomän som alla bilder och mediafiler kommer att serveras. Avancerade administratörer kan byta namn på databasen och subdomänen innan de skapas om han eller hon så önskar.

wordpress_install_03.png

Loopias verktyg lägger mediafilerna på en separat subdomän.

Anledningen till att Loopia-konfigurationen har mediafilerna på en separat subdomän är att de då kan serveras från en annan typ av webbserver. Medan Wordpress-webbplatsen i sig körs på en vanlig Apache-server levereras bilderna från en speciell Nginx-server, kallad Autobahn, som är optimerad för att leverera statiskt material.