Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

När kortet har fått svettats ett tag landar temperaturen runt 70 grader, vilket för en referenskylare får räknas som ett väl godkänt betyg. Att modellen saknar semipassiv drift syns även på temperaturen vid vila, där grafikkortet landar på 31 grader.

Sett till ljudnivå imponerar kylaren återigen med låga 41 dBA vid full belastning. Trots att kylaren är en mindre variant av den som sitter på Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti, visar TU106 bra form när den skalas ned ett steg. Vid vila blir ljudnivån nästintill knäpptysta 38 dBA.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Oavsett strömbudget så varierar klockfrekvensen relativt mycket under en längre period, vilken givetvis är mindre i högsta läget. Samtliga är även en bra bit över dess specificerade nominella turbofrekvens 1 680 MHz.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

När det kommer till effektförbrukning är det inte helt oväntat att Geforce RTX 2060 drar minst av dagens RTX-serie, och placerar sig strax efter Geforce GTX 1070 Ti i gränssnittet DirectX 11. För det nyare gränssnittet blir det något lägre förbrukning, vilken innebär att modellen tar landar strax under utgående GTX 1070 Ti.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Sett till energieffektivitet följer Geforce RTX 2060 samma mönster som tidigare grafikkortet i RTX-serien med arkitekturen Turing. Energieffektiviteten är mer eller mindre i linje med Pascal-baserade GTX 1000-serien.