Sammanfattning

När Nvidia äntligen lanserade nästa generations grafikkort blev det en del nyheter ställt mot tidigare. Bland annat fick Nvidias grafikkort det nya suffixet Geforce RTX och flaggskeppet RTX 2080 Ti höjde ribban sett till både prestanda och priset. Sakta men säkert introducerar bolaget mer prisvärda ... plånboksvänliga ... mindre svindyra modeller, som dagens Geforce RTX 2060.

Trots att nykomlingen nosar på mellanklassen är den utrustad med Tensor- och RT-kärnor, som dock så klart är färre till antalet än sina storebröder. Baserat på den enda speltitel som har stöd för ray tracing kan vi konstatera att RTX 2060 med sina 30 RT-kärnor har svårt att driva runt Battlefield V i behaglig bildfrekvens ens vid upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar.

Geforce_RTX_2060-4.jpg

Det är minst sagt bittert att modellen med nöd och näppe klarar av att leverera på Nvidias stora nyhet, den heliga graalen ray tracing. Nämnvärt är dock att situationen kan komma att förbättras i takt med att DICE optimerar funktionen ytterligare i Battlefield V och att andra spel kan vara mindre krävande, men det är inte heller någon högoddsare att framtida speltitlar kommer dra ännu större nytta av ray tracing.

Att grafikkortet marknadsförs som ett RTX-kort känns därför en smula överdrivet när det knappt klarar bildfrekvensen 60 FPS med lägsta DXR-inställningen i 1 920 × 1 080 pixlar. Nu har Nvidia tagit den enkla vägen att skala ned TU106 som sitter i Geforce RTX 2070 för att skapa RTX 2060, istället för att lansera en ny Turing-baserad GPU utan varken Tensor- eller RT-kärnor till ett lägre pris.

Trots att Geforce RTX 2060 går en minst sagt oviss framtid tillmötes sett till den i största och viktigaste nya funktionen i Turing, kan det få ett rejält uppsving när kantutjämningstekniken DLSS väl börjar dyka upp på bred front.

Sett till prestanda hamnar Geforce RTX 2060 vanligtvis strax ovanför Geforce GTX 1070 Ti och kan i vissa titlar även utmana GTX 1080. Som vanligt beror mycket på speltitel, upplösning och även gränssnitt, varför vi i vanlig ordning rekommenderar att du kikar närmare på vad du spelar och vilket grafikkort som passar just dig bäst innan köp.

Geforce_RTX_2060-1.jpg

Samtidigt är det viktigt att nämna att en betydande andel tredjepartskort kommer med fabriksöverklockning, vilket innebär ytterligare något högre prestanda än vad vi testat idag. Till skillnad från Geforce RTX 2080 Ti, RTX 2080 och RTX 2070 levereras Nvidias Founders Edition-variant av RTX 2060 utan överklockning.

Ingen fabriksöverklockning ger istället oss goda möjligheter att pressa upp klockfrekvenserna själva. För redaktionens exemplar satte dock grafikkretsen stopp relativt tidigt, redan vid 1 780 MHz eller 100 MHz upp, medan grafikminnet hängde med hela vägen till 16 000 MHz effektivt från referensvärdet 14 000 MHz. Resultatet av detta blev en prestandaökning på 6–12 procent beroende på spel.

Geforce_RTX_2060-2.jpg

Avgörande för Geforce RTX 2060 framgång blir priset och här är det rekommenderade 349 USD, att jämföra med 379 USD för GTX 1070 och 449 USD för GTX 1070 Ti. I Sverige landar modellen på 3 999 kronor inklusive moms, vilket gäller såväl dagens testade Founders Edition som modeller från partnertillverkare. Det gör modellen mer prisvärt än likvärdigt presterande GTX 1070 Ti och att den i sin prisklass saknar reell konkurrens från AMD.

Sammanfattningsvis är Geforce RTX 2060 en efterlängtad lansering med en prislapp som gör modellen betydligt mer tillgänglig för stora massan än tidigare RTX-kort. För den som söker ett grafikkort för omkring 4 000 kronor ser det ut att bli det bästa valet på marknaden, men hur det står sig med ray tracing påslaget återstår att se. Trots reservationer kring de nya funktionerna gör priset i relation till prestandan att modellen får utmärkelsen "Utmärkt".

Nvidia Geforce RTX 2060 erbjuder utmärkt prestanda i sin prisklass

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • Vettig kylarlösning

  • Intressanta tekniker för framtiden

  • Konkurrenskraftigt pris

  • God effektivitet...

Nackdelar

  • ...som dock är oförändrad från Pascal

  • Tveksam prestanda med ray tracing

  • Mindre grafikminne än GTX 1070 Ti

Pris vid publicering: 3 999 kronor inklusive moms