Tillbakablick på AMD Phenom II 940 BE – en tioåring med fyra kärnor

Det har hunnit gå tio år sedan AMD lanserade andra generationens Phenom-processorer med flaggskeppet 940 Black Edition i spetsen. David Kvist varvar upp tidsmaskinen och tar oss tillbaka.

1. Inledning

I början av 2009 hade AMD det tufft, inte minst hade Intel nyligen sjösatt det som skulle bli början på nomenklaturen i3/i5/i7 med sin arkitektur Nehalem som vi tog en titt på i december månad. Den föregående produktlanseringen av första generationen Phenom hade inte heller varit fullt lyckad och kunderna hade flockat sig till Intels produktserier.

Phenom II 940 BE 07.jpg

Phenom II var tänkt att rädda AMD och köparnas gunst men till mångas förvåning lanserades den nya arkitekturen i januari 2009 utan stöd för DDR3-minne då den nya plattformen AM3 inte var redo.

Istället lanserades den med den redan då utgående minnesstandarden DDR2 på plattformen AM2+. Andra generationens Phenom processorer med DDR3 stöd på AM3-plattformen fick vänta i ytterligare en månad.

I dagens artikel kommer vi titta på vad nykomlingen bar med sig in i det nya året, följt av lite prestandatester med den då ballaste AMD-processorn, Phenom II X4 940 Black Edition.

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida