Den nionde generationens Core-processorer från Intel avtäcktes i mitten av oktober och har kodnamnet "Coffee Lake Refresh", där arkitekturen "Skylake" från 2015 återigen ligger till grund för produkterna. Tillverkningstekniken är oförändrat 14 nanometer men nytt för Core 9000-serien är fastlödda värmespridare och åtta kärnor för toppmodellerna Core i7-9700K och Core i9-9900K.

Läs SweClockers test av "Coffee Lake Refresh"

I konsumentsegmentet är bolagets processorer därtill bestyckade med en integrerad grafikdel, där arkitekturen Gen9 har varit aktuell för denna sedan introduktionen i samband med "Skylake". Tidigare rykten har talat om att Intel har för avsikt att lansera processorer i Core 9000-serien utan den integrerade grafiken. Nu styrks uppgifterna efter att priser för flera sådana modeller hittat ut på webben.

Återförsäljare från Norge och Finland har listat fyra processorer med suffixet "F", vilket enligt tidigare uppgifter ska markera att den integrerade grafiken saknas. De fyra produkterna är Core i9-9900KF, Core i7-9700KF, Core i5-9600KF samt Core i5-9400F och som namnet avslöjar saknar sistnämnda stöd för överklockning.

Även fyrkärniga Core i3-9350K väntas släppas i ett utförande utan integrerad grafik, men denna omnämns inte hos återförsäljarna. Tillsammans med priserna finns även basfrekvensen angiven, vilken i samtliga fall är identisk med specifikationerna för de redan lanserade "Coffee Lake Refresh"-processorerna.

Priserna hos återförsäljarna skiljer sig åt, vilket kan tyda på att någon officiell prissättning inte är klar. Hos den norska butiken syns Core i9-9900KF för motsvarande 7 800 kronor inklusive moms, medan samma produkt listas för 6 500 kronor hos den finska försäljaren. Den snabbare Core i5-varianten landar på 4 000 alternativt 2 300 kronor. Core i5-9400F och Core i7-9700KF syns enbart hos den norska återförsäljaren och där skrivs 2 900 respektive 6 000 kronor.

Det är i dagsläget oklart om processorerna skiljer sig från sina motsvarigheter i "Coffee Lake Refresh"-familjen sett till turbofrekvens eller strömförbrukning, men det är inte osannolikt att rör sig om identiska produkter med defekta grafikkretsar. Enligt uppgift ska återförsäljarna ha de nya processorerna i lager den tredje januari, men när dessa blir tillgängliga och till vilket pris återstår att se.

Källa: Tom's Hardware

Läs mer om Intels processorer: