Montering och sammanfattning

Be Quiet har med sina senaste chassin lyckats bibehålla en generellt hög kvalitetskänsla och passform, vilket även stämmer in fint på dagens objekt Silent Base 601. Modellen ger ett gediget intryck på skrivbordet och bjuder därtill på ett välsvarvat inre som tar emot alla systemets komponenter utan att trilskas.

bq_silent_601-32.jpg
bq_silent_601-33.jpg

Monteringsprocessen av komponenter i Silent Base 601 är ytterst smärtfri, vilket, förutom god passform, till stor del kan tillskrivas en nästan onödigt stor huvudkammare. Detta ger gott manöverutrymme när moderkortet ska ta plats, vilket ihop med en rejäl skara välplacerade genomdragningshål borgar för ett städat bygge på kabelfronten.

bq_silent_601-34.jpg
bq_silent_601-35.jpg

Chassit sväljer utan problem riktigt långa grafikkort och bastanta processorkylare i flaggskeppsklassen. Ventilationsmässigt finns det god potential att komplettera med både fler fläktar och eventuella radiatorer, där den sistnämnda kategorin kan bestå av modeller i 360 mm-klassen i både front och topp. Ett extra plus i kanten får chassit för den smidiga monteringsramen för kylning i taket.

bq_silent_601-36.jpg
bq_silent_601-40.jpg

Baksidan av moderkortsplåten erbjuder ett fullgott utrymme för kablar, vilket ihop med de många genomdragningshålen gör det till en smal sak att få till kabeldragningen. Även om vi föredrar förmonterade kardborrband för att surra fast kablarna, så fungerar ändå Be Quiets lösning med att skicka med dessa separat bra i slutändan.

bq_silent_601-39.jpg
bq_silent_601-38.jpg

Modellen har extremt gott om utrymme för djupa nätaggregat, och i de flesta fallen blir det en ordentlig luftspalt över framför enheten att skuffa undan överblivna kabellängder. Därtill gör den primära lagringsburen ett bra jobb med att hämma vibrationer från eventuella hårddiskar samtidigt som det finns möjlighet att lyfta ur den helt och hållet om så önskas.

Medan det finns ganska mycket att tycka om med Silent Base 601 så finns det vissa saker som inte riktigt klingar rätt med den ganska saftiga prislappen på 1 449 kronor, och speciellt när den jämförs mot sin närmaste konkurrent Fractal Design Define R6 som på senare tid börjat krypa nedåt prismässigt.

Det är svårt att komma ifrån att de känns som man snålat in på exempelvis fläktkontrollern, där modellen levereras med en förhållandevis primitiv manuell sådan istället för den nästan standardiserade PWM-hubben som oftast återfinns i den här prisklassen. Därtill medföljer endast en extra lagringsvagga att placera i huvudkammaren medan konkurrenten slänger med en hel uppsättning sådana.

Då väldigt få i praktiken kommer att använda de extra lagringsvaggorna förstår vi till en viss del beslutet att endast skicka med en, men samtidigt hade det då varit bättre att helt slopa det expansionssystemet i chassit och istället gjort modellen betydligt mindre – speciellt med tanke på att de redan har en stor modell i form av Silent Base 801.

Sammanfattningsvis är Silent Base 601 ett bra chassi med goda kvalitéer oavsett om det kommer till finish, låg ljudnivå eller inre layout. Det ligger lite åt det dyrare hållet i förhållande till vad som erbjuds och dras med ganska mycket dödyta på insidan om man inte väljer att köpa till extra lagringsvaggor, men i det stora hela lär ingen bli direkt besviken över modellen vid köp.

Be Quiet Silent Base 601 är ett bra och lättarbetat chassi med fokus på låg ljudnivå

Fördelar

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Lättarbetat

  • God flexibilitet för ventilation

  • Tyst

  • Enkel kabeldragning

  • Integrerad fläktkontroller...

Nackdelar

  • ...som dock borde ha varit en PWM-hubb

  • Ganska dyrt för vad som medföljer

  • Potentiellt mycket döutrymme

Pris vid publicering: 1 449 kronor
Lägsta pris:

För fler åsikter om detta chassi, missa inte att läsa SweClockers testpilot "Laines" recension av Silent Base 601!