Nvidias senaste konsumentinriktade grafikkortsserie lanserades i augusti 2018 och baseras på arkitekturen Turing. Paradnumret stavas stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing i realtid, men tekniken har hittills endast implementerats i ett fåtal program. Bland dessa syns Battlefield V, som nyligen fick en uppdatering för att förbättra prestanda med ray tracing-funktionen aktiverad.

I september rapporterades om att det syntetiska prestandatestet 3DMark Time Spy skulle begåvas med en version för att testa ray tracing, något som inte skedde. Nu meddelar 3DMark-utvecklaren UL Benchmarks istället att ett sådant prestandatest ser dagens ljus den 8 januari 2019.

Det kommande prestandatestet bygger inte vidare på någon av bolagets befintliga varianter, utan det handlar om ett nytt test med namnet Port Royal där futuristiska farkoster sätter hårdvaran på prov. Mjukvaran har tagits fram i samarbete med Microsoft för att implementera grafikgränssnittet DirectX Raytracing.

Även Nvidia, AMD och Intel är involverade i arbetet, och samtliga grafikkort med stöd för DirectX Raytracing kan testas. I dagsläget handlar det på konsumentsidan endast om tre kort från Nvidia, där samtliga huserar i de övre prestanda- och prissegmenten. UL Benchmarks menar dock att fler grafikkort troligtvis får stöd för grafikgränssnittet under 2019.

Från och med den 8 januari inkluderas Port Royal i 3DMark-sviten, som kostar 30 USD eller cirka 340 kronor inklusive moms. För den som äger de tidigare prestandatesten kan nykomlingen köpas till för motsvarande 35 kronor.

Läs mer om ray tracing: