Intel har för vana att pensionera moderkortsstödet för sina processorer efter två generationer, oavsett om det beror på tekniska begränsningar eller ej. Därav har varken Coffee Lake eller färska Coffee Lake Refresh stöd för moderkort baserade på styrkretsarna Z170 eller Z270, trots att dessa nyttjar sockel LGA 1151, precis som kompatibla Z370- och Z390-moderkort.

Tillverkaren Asus har sedan tidigare påpekat att begränsningen är artificiell och att Intel kunde ha valt att fortsätta stödet. Detta visas också genom diverse praktiska tillämpningar, där ett Z170-moderkort fungerade med Core i3-8350K efter att en användare moddat både BIOS/UEFI och Intels mikrokod.

Nu visar det sig att även Coffee Lake Refresh i form av Core i9-9900K kan fungera med Z170, tack vare den finska överklockaren "Luumi", som använder ett moddat BIOS/UEFI för att få till kompatibiliteten. Moderkortet i fråga är ett Asrock Z170M OC Formula, och överklockaren trycker på att inte alla moderkort kommer vara lika framgångsrika.

Detta beror till stor del på hur moderkortets strömmatning designats, där Z170- och Z270-moderkort inte byggts för processorer med fler än fyra kärnor. Antalet stift för strömmatning är därav färre på de äldre moderkorten, vilket kan leda till både lägre klockfrekvenser och instabilitet på grund av för varma spänningsregulatorer.

Med processorn och BIOS/UEFI-moddning på plats lyckas dock "Luumi" överklocka sin Core i9-9900K till 5,5 GHz och därefter köra igenom det syntetiska testprogrammet Cinebench. Temperaturerna hålls i schack tack vare skräddarskydd vattenkylning, och uppgår i denna testsviten till 74° C vid 1,3 V.

Har du testat att köra en Coffee Lake-processor i ett äldre moderkort? Dela dina erfarenheter i kommentarstråden!