Intels problemfyllda satsning på 10 nanometer har fått stor uppmärksamhet inom teknikvärlden. Med planerad lansering för mer än tre år sedan stampar företaget fortfarande vatten på 14 nanometer – där senaste Coffee Lake Refresh blev femte generationen att använda tekniken, som förvisso förbättrats över tid.

Intel bjuder nu in till Intel Architecture Day som blickar framåt och fokuserar på företagets framtida arkitekturer. Mässan är uppdelad i en djupdykning för kommande arkitekturer, medans den andra delen handlar om framsteg inom hårdvara för konsument samt servermarknaden.

Rykten har gjort gällande att mässan ska kretsa kring Intels nysatsning på dedikerad grafik, men chefsarkitekten Raja Koduri vidhåller att mässan fokuserar på arkitekturer och inte specifikt grafikkort. Följaktligen finns dock fortfarande chansen att entusiaster får en glimt av Arctic Sound – vilken blir Intels första arkitektur avsedd för dedikerade grafikkort på mer än 20 år.

Rimligtvis avslöjas detaljer kring Intel Cascade Lake-AP och dess arkitektur på mässan, som med upp till 48 kärnor och 96 trådar är en direkt kontring mot AMD Epyc för servermarknaden. Andra uppgifter på webben antyder att ännu en generation på 14 nanometer kallad Comet Lake är under utveckling. Det skulle innebära en uppgradering till totalt 10 kärnor, men blir den femte generationen utan prestandaförbättringar vid en given klockfrekvens (IPC) sedan Skylake.

Huruvida Intel kommer avslöja fler detaljer om första generationen på 10 nanometer Ice Lake är ännu okänt. Företaget vidhåller dock att siktet är satt till 2019 års andra hälft för konsumentmarknaden medans processorer för servermarknaden kommer först 2020.

Källa: Wccftech

Läs mer om Intel: