Överklockning

Nvidias Turing-familj bjuder på nya verktyg för automatisk överklockning. Hur dessa fungerar och beter sig går vi igenom i recensionen av Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti. Manuell överklockning ger dock generellt något högre resultat, så även för EVGA Geforce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra.

evga_2080Ti_oc.gif

Att hitta en stabil frekvens är inte helt lätt. Kortet landar på olika nivåer beroende på belastning, där stabilitet i ett spel inte nödvändigtvis innebär att samma nivå håller i alla lägen.

Till slut stannar trimmandet vid en nominell turbofrekvens på 1 825 MHz, 70 MHz över fabriksnivån och 50 MHz över maxnivån för redaktionens Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition. Rent praktiskt innebär det att kortet jobbar i runt 2 000 MHz under de flesta belastningar.

I syntetiska 3DMark landar det överklockade EVGA-kortet på samma nivå som Nvidias Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition i samma läge. Det handlar om en ökning på cirka 5 procent ställt mot fabriksnivån.

Även i speltesterna är det mycket jämnt mellan EVGA:s grafikkort och Nvidias Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition. Modellen byter plats i tabelltoppen, där det ofta skiljer någon enstaka bildruta per sekund. Det är tydligt att de dynamiska frekvenserna jobbar hårt, där korten omväxlande lägger sig en smula högre i frekvens.

Effektmässigt blir det förändringar i tabellen. Vid uppskruvade frekvenser drar systemet med EVGA-kortet ytterligare 75 watt i snitt. Det är också 80 watt över samma konfiguration med överklockat Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition.