Anslutningar och USB Type-C

Lenovo L27m-28 kör med HDMI, VGA samt USB Type-C. Tanken är då en bärbar dator som kopplas direkt via USB Type-C för strömförsörjning, bildsignal och den inbyggda USB-hubben.

Det går också att använda den inbyggda USB-hubben via en vanlig USB-till-USB Type-C-kabel. Då förstås utan möjlighet till strömförsörjning och bildöverföring. L27m-28 har även en USB Always On-funktion för att ladda enheter via USB även när skärmen är avstängd.

Lenovo_L27m-28_kontakter.jpg

Nätbrunn, HDMI, VGA, ljud-ut, USB Type-C och USB-hubb.

Handboken och produktinformationen är inte tydlig med hur väl USB Type-C-porten levererar ström till andra enheter. Nu avslöjar dock specifikationen att skärmen drar som mest 115 W vilket är väldigt mycket för en enkel LCD-skärm och typiskt effektförbrukning är 26 W. Så rimligtvis ska lite av denna maxeffekt kunna gå till att förse exempelvis en bärbar dator med ström.

Enligt Lenovo är laddeffekten 45 watt. Något i underkant för dig med en mer kraftfull bärbar dator som arbetar intensivt. Det vill säga att vid tyngre uppgifter som exempelvis videorendering kan därför datorns batteri laddas ur. Kapaciteten är mer anpassad en lättare bärbar som inte används för tunga arbetsuppgifter. Eller någon form av surfplatta.

Lenovo_L27m-28_intro_transp.png

75 Hz över HDMI

Genom HDMI kan vi köra 75 Hz och på så sätt använda skärmen till maximal kapacitet. Vi testade att överklocka och nej, inte en chans att köra mer än 75 Hz. Den totala pixelklockan är precis under 175 MHz när vi kör 1 920 × 1 080 pixlar och 75 Hz.

Skulle du mot förmodan sitta med riktigt gammalt grafikkort, en DVI-till-HDMI-kabel, eller ett moderkort med begränsade HDMI-kretsar kanske du inte når mer än 165 MHz och får då som regel ut maximalt 60 Hz. Lenovo L27m-28 synkar mot en 1080p/50 Hz-material utan att repetera eller hoppa över bildrutor. Till exempel ifall du vill ansluta en digitalbox eller liknande utrustning.

För bild över USB Type-C anger handboken att det TMDS-signal som används, alltså en "HDMI-typ". Men symboler pekar på att det är Displayport Alt-Mode som används. Hur som helst ska effekten bli densamma. Vi är dock begränsade till maximalt 60 Hz då skärmen föredrar en 1080p-signal, alltså en HDTV-signal snarare än PC-signal.

Missar rätt info för 75 Hz över USB Type-C

Vi kan inte längre välja 1 920 × 1 080 pixlar utan endast 1 920 × 1 200 pixlar – ett tecken på att kretsarna innehåller fel EDID-information. Vill vi ha 1 920 × 1 080 och 75 Hz över USB Type-C måste vi skapa en anpassad upplösning och då fungerar det precis som för HDMI.

Lenovo_L27m-28_wrong_edid.png

Via USB type C ges inte korrekt EDID-information och L27m-28 vill inte köra 1 920 × 1 080 i 75 Hz. Då krävs en anpassad upplösning.

Observera att det inte finns något sätt att köra Displayport-ut-ur-dator till USB Type-C-in-i-skärmen på grund av hur signalen fungerar. Du kan göra tvärtom, köra från en USB Type-C ut-ur-datorn till Displayport-in-i-skärmen med hjälp av en "demuxande" omvandlare, då ofta klädd i formen av en kabel.

Det omvända för att driva L27m-28 via en dator med Displayport är då inte möjligt. I dagsläget är efterfrågan på den typen av omvandlare antagligen för liten för att tillverkning ska ske.

VGA-anslutningen är förstås inget du använder frivilligt, men är fortfarande användbart ifall du sitter med en äldre bärbar dator eller annat system som av någon anledning enbart kör VGA-anslutning. Vi har inte testat VGA-specifikt men enligt handboken klarar den också 1 920 × 1 080 i 75 Hz samt även PAL-signal i 50 Hz.