Lenovo L27m-28

Lenovo_L27m-28_produkt_1.jpg
Lenovo_L27m-28_produkt_2.jpg
Lenovo_L27m-28_produkt_3.jpg
Lenovo_L27m-28_produkt_4.jpg
Lenovo_L27m-28_produkt_5.jpg
Lenovo_L27m-28_produkt_6.jpg

Specifikationer: Lenovo L27m-28

Egenskap

Värde

Storlek och format

27 tum (16:9)

Upplösning

1 920 × 1 080 px

Uppdateringsfrekvens

75 Hz

Paneltyp

IPS, 8 bitar

Ljuskälla

W-LED

Reflexfilter

Matt

HDR-kapacitet

Nej

Kontrastförhållande (specificerat)

1 000:1

Kontrastförhållande (mätbart)

ca 1 100:1

Specificerad ljusstyrka

250 cd/m2

Faktisk ljusstyrka (uppmätt)

106–304 cd/m2
Flimmerfri

Adaptiv synk

Freesync: 48–75 Hz

Responstid (specificerat)

4 ms (GtG, Extreme-läget)

Latensstid (uppmätt)

under 10 ms

Betraktningsvinklar

178°/178°

Inbyggda högtalare

Nej

Anslutningar

1 st. USB Type-C (45 W)
1 st. HDMI
1 st. VGA
2 st. USB 3.1 (hub)
1 st. 3,5 mm ljud ut
Ström via 3-polig nätbrunn

Strömförbrukning

Max: 115 W
Typisk: 26 W
Stand-by: 0,5 W
Energiklass: A

Mått, enbart skärm (B×H×D)

ca 612 × 367 × 46 mm

Skärmfot

Djup: ca 21 cm
Höjdjustering: nej
Maximal höjd: ca 44 cm
Horisontell vridning: nej
Vertikal vinkel/tilt: ca –4° till +22°
Pivot: nej

VESA-fäste

100 × 100

Vikt inkl. stativ

5,2 kg

Tillverkargaranti

3 år

Lägsta pris

Lenovo_L27m-28_edgeless_transp.png

Designen beskrivs som "kantlös" vilket i vanlig ordning betyder att en kant finns även om den är tunnare än den genomsnittliga skärmen. Här är det cirka 7 mm av död yta runt om bilden. Av dessa är cirka 5 mm själva panelen och resterande 2 mm den list som håller allt på plats. Det hela ser ut som de flesta andra "kantlösa" skärmar vi sett.

Lenovo_L27m-28_meny.jpg

Menyerna och knapparna för att reglera skärmen sitter i höger nederkant på framsidan.

Det som utmärker skärmen är att stativet är uselt. Det finns ingen som helst stabilitet i detta alster som består av en rund bottenplatta och en gaffelliknande "stolpe" där inget skruvas fast. Det är endast enkla klämlister. Därför är också stativet väldigt instabilt och gungar från sida till sida när man rör vid skärmen.

Lenovo L27m-28 (Stativus Instabilus)

Lenovo_L27m-28_tilt-funktion_transp.png

Stämmer inte.

Stativet erbjuder också inget annat än tilt-funktion, alltså att luta den bakåt ca 22° eller något framåt -4°. Lenovos skiss här bredvid stämmer alltså inte. I ärlighetens namn kan vi faktiskt vrida hela skärmen åt sidorna utan problem, eftersom stativet är så lätt och det greppar inte tag i bordet på något effektivt sätt. Se upp så du inte välter skärmen!

För att använda den tilt-funktion som faktiskt finns där krävs att du verkligen håller fast i foten och sedan med kraft pressar skärmen så att den inte välter. Eftersom den tunna kanten runt om är den enda greppytan gäller det att vara försiktig så att du inte ger skärmen klämskador eller fingeravtryck. Underkanten är det enda som är greppvänligt men det är helt omöjligt att vinkla skärmen med det greppet.

Tack och lov finns ett VESA-fäste, men detta är ändå rätt skamlöst uselt för att ens kallas för ett "stativ". Det stående skämtet var att skärmens vetenskapliga artnamn på latin är Stativus Instabilus.

Lite trögstartad på morgonen

Ett annat litet praktiskt handhavande problem vi noterade är att ifall datorn varit avstängd ett längre tag och skärmen stått i stand by-läge över natten ville L27m-28 inte alltid vakna med datorn. Nu är detta lätt att lösa genom att stänga av skärmen, håll in power-knappen en sekund, och slå på den igen. Ja, vi överlevde den här pärsen. Fast ändå – tolv sekunder av irritation är fortfarande tolv sekunder du aldrig får tillbaka.

Detta inträffar då och då i alla tester, men här var det stadigt återkommande efter just en natts avstängning. På en del skärmar kan liknande problem undvikas genom att stänga av "Deep sleep"-funktioner. Hos L27m-28 finns inga sådana alternativ tillgängliga i menyerna.

Lenovo_L27m-28_404_support.jpg

Också värt att nämna är det medföljande pappret med enkla instruktioner i form piktogram är de enda instruktioner som levereras med skärmen. Enligt detta papper och tillhörande QR-kod ska följande länk fungera för nedladdning av handbok och drivrutiner.

Den går dock till en 404-sida med ursäkt om att sidan inte finns samt telefonnummer till kontoren runt om i världen. Så Google gav oss svaret i form av denna länk.