Slutsats

Philips_276E8V_reflection.jpg

Det fanns en tid då IPS-skärmar var det dyraste som kunde köpas för pengar, och att då dessutom sätta detta i kombination med en upplösning på 3 840 × 2 160 pixlar hade resulterat i fantasisummor. Det är uppenbart att jag har blivit gammal när jag får denna skärmen för test.

Först och främst, Philips har producerat en bildskärm som bär ett pris vilket skvallrar om lågbudgetsegment, men som på intet sätt upplevs lågbudget. Det är min starkaste känsla efter att ha testat denna modellen.

Visserligen finns det en del klassiska tecken som talar för att det har sparats pengar, såsom ett stativ som är fixerat och enbart erbjuder svag tilt fram och tillbaka. Samt att hela bakstycken på skärmen låter som en tom läskburk om jag stöter till den hjälper inte heller till.

Stativet är dock stabilt och ger en god kvalitetskänsla – stort plus för att det är lekande lätt att montera dessutom. Tyvärr erbjuder inte Philips något VESA-fäste vilket hade kunnat mildra det faktum att stativet inte har några inställningsmöjligheter att tala om.

Eftersom panelen är byggd med IPS-teknik så finns de fördelar som de flesta vant sig vid, vilket är god färgåtergivning och bra betraktningsvinklar. Den lider inte nämnvärt av backlight bleed, alltså att belysningen i skärmen lyser igenom vid mörka toner.

Philips_276E8V_control_knob2.jpg

OSD sköts med en liten joystick

Den är dock rätt sölig och jag upplever mycket fördröjning. Alternativet Smartresponse hjälper till men kan inte göra mycket åt den inbyggda slöheten i tekniken. Jag inser rätt omgående att detta inte är en panel att spela på för den som gillar snabba spel såsom FPS- eller MOBA-genren.

Därmed inte sagt att det inte går att få en trevlig upplevelse i spel med denna panel. Lite långsammare och sävligare speltyper som 4X-strategispel passar utmärkt då spelaren ändå inte är ute efter blixtsnabba panoreringar.

Den förhöjda pixeltätheten lever upp till sin fulla potential i spel, med den lilla brasklappen att spel som inte stödjer skalning av gränssnitt kan lida av att text och symboler blir extremt små.

Spelmässigt ger inte 4K-upplösning så dramatiskt stor skillnad i 27-tumsformatet så, det är lätt att ställa sig frågan om det är värt det eller inte- Särskilt med tanke på hur extremt tungdrivet 4K UHD faktiskt är. Den som vill spela i 4K UHD behöver ett fläskigt grafikkort, typ RTX 2080 Ti, i moderna spel för att ligga på stabila 60 FPS med fullt ögonkonfekt.

Detta faktum för mig osökt in på problematiken jag upplever med kombinationen 4K-upplösning och 27-tum. Jag kanske borde skylla på Windows 10 här, men om jag inte skalar upp texten till minst 150 procent så får jag sitta klistrad med näsan i panelen för att kunna utröna ikoner, symboler och text. Allting är superskarpt såklart, men det gör ju inte mig mycket glädje om jag knappt kan se vad jag tittar på.

Philips_276E8V_backside_emblem.jpg

Uppskalat så gör sig text riktigt bra faktiskt och ser skarpt och fint ut, men det mesta annat som ikoner och symboler blir suddigt och vissa program ser knasiga ut. Windows håller dessutom på att terrorisera mig konstant om att programmen måste optimeras för uppskalning.

Denna extra handpåläggning och småirriterande krångel gör att jag inte riktigt orkar bry mig. Det får se ut som det gör känner jag efter ett tags användande. Hellre att jag ser vad jag gör än att det blir perfekt skalning.

Produktionsmässigt blir det problem med uppskalningen och jag behöver zooma rätt rejält för att kunna arbeta på ett bra sätt utan att köra näsan i panelen. Detta tar ju lite bort fördelen med att ha mycket arbetsyta. Det blir mer av en teoretisk fördel.

Film och video i 4K-upplösning är såklart oerhört krispigt och skillnaden är rätt dramatiskt mot 1080p, men även kontra 1440p. Det är väldigt trevligt att titta på en film eller ett klipp i 4K UHD det går att utröna detaljer på ett helt annat sätt. Till exempel när jag kollar på miniatyrmålningsguider så ser jag en dramatiskt skillnad i detalj kontra 1080p.

Philips_276E8V_kensington.jpg

Kensington-lås finns för den paranoide

Priset är utmärkt för att vara en 4K-skärm men panelen borde varit 32 tum. Jag ser ärligt talat inte vem som behöver den här typen av skärm. Den är för liten för att dra full nytta av 4K UHD och många av fördelarna med upplösningen försvinner på grund av att skärmen är "för" pixeltät. Vilket är lite av en paradox, men tyvärr så skalar inte Windows 10 så bra med 4K-upplösning i litet format.

Till den som gillar designspråket och vad skärmen i övrigt har att erbjuda så skulle jag snarare rekommendera dess lillebror som har 2 560 × 1 440 pixlars upplösning istället. Detta eftersom den skärmen kommer ha en bättre pixeltäthet som skalar bättre med program och Windows, samt är mindre tungdriven i spel.

Silver_small.png

Jag ger ändå Philips 276E8VJS en silverutmärkelse, för även om det kommer många oväntade nackdelar med 4K UHD i 27-tumsformat så anser jag att de flesta av dessa inte beror på bildskärmen i sig utan på att Windows 10 inte hanterar det på ett bra sätt i alla lägen.

Ett sådant lågt pris, IPS-teknik samt en så pass väldesignad monitor förtjänar trots allt en eloge.

Fördelar

  • Konkurrenskraftigt pris

  • Utmärkt färgåtergivning

  • Minimalistisk och trevlig design

Nackdelar

  • Stativet saknar vissa inställningsmöjligheter och VESA-stöd

  • 27 tum är för liten yta för 4K UHD. I alla fall tills dess att Windows skalar bättre

  • Upplösningen kräver mycket i spel