Specifikationer

Philips_276E8V_emblem.jpg

Bildskärmsinformation

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

27 tum

Panelteknik

In-plane Switching (IPS)

Upplösning

3 840 × 2 160 pixlar

Bildskärmsformat

16:9

Kontrastförhållande

1000:1

Betraktningsvinkel

178/178 º

Responstid

5 ms (GtG)

Max. uppdateringsfrekvens

60 Hz

Bakgrundsbelysning

WLED

Pixelstorlek

0.1557mm

Pixeltäthet

163 ppi

Pris

Den uppmärksamme har säkert redan noterat det faktum att vi här har att göra med en bildskärm på 27 tum innehållandes en pixelmatris på 3 840 × 2 160 pixlar. Det gör denna modellen ganska intressant med tanke på sin ovanligt täta pixeluppsättning.

Vid en snabb titt på den populära spelplattformen Steam går det att utröna att en stor majoritet av de som spelar PC-spel sitter på en upplösning om 1 920 × 1 080 och av utbudet monitorer i denna upplösning så är 24 tum den i särklass vanligaste. Denna kombinationen ger en pixeltäthet på ~92 pixels per inch (PPI).

Detta kan jämföras med testskärmen på 163 PPI, vilket är en imponerande tät pixelmatris för att vara en datorskärm. På pappret talar det för en väldigt distinkt skärpa på text och bild, förutsatt att materialet i fråga också är lika högupplöst.

Philips_276E8V_model.jpg

En lockande, men banal, tanke är att vara i tron att detta enkom leder till en bättre upplevelse. Högre pixeltäthet är tyvärr inte enbart av godo vilket jag kommer att gå närmare på i detalj under funktionsgenomgången.

Panelen är av typen IPS vilket borgar för god färgåtergivning och bra betraktningsvinkel. Det här faktumet kan dock också tala om för oss ett kontrastförhållande på 1000:1 och en responstid på 5 ms (GtG) samt uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Bakgrundsbelysning är av W-LED-teknik.

Tyvärr saknar denna modellen VESA-infästning, vilket är en stor miss och ett ganska stort minus i min bok. Eftersom stativet lämnar en del övrigt att önska i funktionsväg så blir avsaknaden extra framträdande. Dock erbjuder Philips ett par högtalare inbakade i chassit vilket i alla fall borde glädja den tondöve.

Philips_276E8V_connections.jpg

Anslutningar

Egenskap

Värde

Bildanslutningar

2 st. HDMI 2.0 (60 Hz)
1 st. Displayport 1.2 (60 Hz)

Ljudanslutningar

3,5 mm mikrofonutgång

Riktar vi fokus från mikroskopiska flytande kristaller och undermåligt dimensionerade gummimembran och istället koncentrerar oss på utbudet av bildanslutningar så erbjuder Philips här vad som i det närmaste är standard i budgetsegment. Det rör sig om en DisplayPort á 60 Hz samt två stycken HDMI á 60 Hz.

Philips_276E8V_hdmi.jpg

Låt oss ägna en uråldrig standard lite fokus – 3,5 mm-kontakten som först kom till världen på 1950-talet. Värt att notera är att standarden är mer än hundra år gammal. Jag antar att den gamla devisen om det inte är trasigt så försök inte laga det passar bra in här.

I den här produkten är användbarheten högst tveksam. Visst är det en hedervärd och lockande tanke att kunna koppla in sina hörlurar direkt i skärmen och slippa dra irriterande sladdar ner till datorchassit. Problemet är att det innebär att bildskärmens garanterat urusla Digital to Analog (D/A)-omvandlare sköter ljudet, vilket enbart kan resultera i tårbringande besvikelse.

Jag är såklart lite extra hård i min bedömning här men jag kan inte förstå varför företag envisas med att blanda ihop bildskärmar och ljud. Låt en ordentligt D/A-omvandlare sköta jobbet. Var sak på sin plats.

Philips_276E8V_grille.jpg

Jag trodde först detta var en högtalare, men det är bara för ventilation.