Guide: Få ut mer av nätverket med Netgear Orbi

På marknaden för mesh-nätverk är Netgear Orbi en av de mest populära lösningarna. SweClockers går igenom hur Orbi installeras och tipsar om hur du får ut det mesta av systemet.

5. Placering

Likt alla trådlösa nätverkslösningar är placeringen viktig för både räckvidd och prestanda. Ett faktum är att den trådlösa prestandan blir sämre på längre avstånd. Med ett mesh-system finns dock bättre förutsättningar till att täcka stora ytor med hög hastighet tack vare att det finns flera punkter att ansluta till.

Eftersom högst hastighet uppnås närmast Orbi-enheterna finns två huvudalternativ: Antingen placera noderna i rummen som behöver högst hastighet, eller placera systemet så jämt utspritt i hemmet som möjligt för att uppnå en slags balans mellan räckvidd och prestanda.

Det är också värt att komma ihåg att Orbi-satelliterna är utrustade med fyra nätverksportar vardera. Det är ofta en god idé att placera en av satelliterna vid till exempel en kabelansluten dator eller spelkonsol, för att på så vis avlasta det trådlösa nätverket och erhålla bättre prestanda.

orbi_to_xbox.png

Prestanda och räckvidd påverkas av omgivningen och därför är det värt besväret att testa olika placeringar. En murstock eller bärande betongvägg kan göra att signalstyrkan faller dramatiskt.

Genom att placera en av noderna en bit ifrån hinder som dessa går det att få bättre täckning i rummet bakom. Undvik även att placera noderna så att signalen behöver passera badrum eller en vägg där kyl och frys är placerade.

Notera det tar några minuter för Orbi-satelliterna att hitta routern igen efter en omplacering. Om signalen mellan router och satellit inte är tillräckligt bra lyser ovansidan av satelliten i färgen lila.

orbi_placement.png

Även när det kommer till lodrät placering finns en del som kan vara bra att ha i åtanke. Normalt är den optimala placeringen ungefär i midjehöjd. Att placera router och satellit högt eller lågt ger sällan någon positiv inverkan på signalen. Vad som däremot gör skillnad är om signalen behöver passera igenom ett objekt, som en soffa eller byrå. Försök därför att placera noderna så fritt som möjligt.