Guide: Få ut mer av nätverket med Netgear Orbi

På marknaden för mesh-nätverk är Netgear Orbi en av de mest populära lösningarna. SweClockers går igenom hur Orbi installeras och tipsar om hur du får ut det mesta av systemet.

3. Tri-band och backhaul

Netgear Orbi har ett dedikerat frekvensband som endast används för kommunikation mellan noderna. Ett sådant band kallas för ett dedikerat backhaul-band. Tillverkaren kallar även Orbi för ett tri-band-lösning, vilket i detta fall har en annan betydelse än vanligt.

Traditionella tri-band-routrar har tre frekvensband tillgängliga för klienterna (till skillnad från dual band som bara har två), oftast ett på 2,4 GHz och två på 5 GHz. Fördelen med ett extra frekvensband är att det totala maxkapaciteten blir högre och att färre klienter måste dela på bandbredden hos samma band. Netgear Orbi har två frekvensband tillgängliga för klienter medan det tredje används för den interna kommunikationen (backhaul).

Fördelen med ett eget backhaul-band är att den trådlösa maxhastigheten bibehålls även om routern och satelliten är anslutna till varandra trådlöst. Orbi använder fyra dataströmmar för totalt upp till 1 733 Mbps (teoretisk) överföringshastighet mellan varandra.

orbi_backdrop.jpg

De övriga två frekvensbanden stödjer upp till 867 Mbps på 5 GHz (två strömmar) och 400 Mbps på 2,4 GHz (två strömmar). Den angivna maxhastigheten på 3 000 Mbps är alltså ingenting som gäller för en enskild klient.

Det är istället den summerade hastigheten av samtliga frekvensband. En trådlös klient som ansluter kan som högst uppnå 867 Mbps i teoretisk hastighet, vilket blir lägre under verkliga förhållanden.

Vad är då syftet med att ha ett backhaul-band med så hög hastighet? Det finns två svar på den frågan. Nummer ett är att den trådlösa hastigheten försämras med avståndet. Med högre utgångshastighet är det även mer sannolikt att högre hastighet uppnås på längre avstånd.

Nätverksportar på Orbi

Det går att ansluta till satelliterna även med kabel.

Orbi-satelliterna är dessutom utrustade med fyra gigabit-nätverksanslutningar. Högre hastighet mellan router och satellit kommer även till nytta om dessa används. Genom att ansluta så många enheter som möjligt med nätverkskabel går det utnyttja mesta möjliga av prestandan.