Guide: Få ut mer av nätverket med Netgear Orbi

På marknaden för mesh-nätverk är Netgear Orbi en av de mest populära lösningarna. SweClockers går igenom hur Orbi installeras och tipsar om hur du får ut det mesta av systemet.

2. Vad är egentligen mesh?

Det har hänt en hel del på mjukvarufronten sedan Orbi lanserades. Förut behövde noderna, som Netgear kallar för satelliter, alltid direktkommunicera med routern. Signalen kunde inte skickas från en satellit till en annan. Detta brukar kallas för ett hub and spoke-system eller ett litet stjärnnät.

orbi_hub_and_spoke.png

I september 2017 släppte Netgear en stor uppdatering (firmware 2.0.0.74) som adderade stöd för daisy chain. Det gör att signalen kan skickas från en satellit via en annan satellit till routern, vilket förlänger den effektiva räckvidden. Kort därefter följde en uppdatering som även gör det möjligt att koppla ihop satelliterna med nätverkskabel, känt som ethernet backhaul (mer om backhaul senare).

orbi_mesh_system.png

Ett mesh-system gör det således möjligt för trafiken att ta olika vägar. Med det blir det också betydligt enklare även för vanliga hemanvändare att täcka en stor bostad med riktigt bra trådlöst nätverk.