Montering och sammanfattning

Där många tillverkare har försökt sig på att tillverka ett chassi i premiumsegmentet lyckas verkligen Phanteks löpa hela linan ut med Enthoo Evolv X. Modellen fullkomligt osar kvalitet, där allt ifrån det yttre med de tjocka aluminiumplåtarna till insidans perfekta passform verkligen håller absolut toppklass.

phanteks_evolv_x-55.jpg
phanteks_evolv_x-56.jpg

Byggkvaliteten och passformen i kombination med chassits genomtänkta inre layout ger vad som skulle kunna beskrivas om en nästintill magisk byggupplevelse. Komponenterna tar plats i modellen med enorm precision och den stora huvudkammaren ger gott om utrymme att manövrera vid monteringsprocessen.

Chassit får även plus i kanten för ett omfattande system av genomdragningshål för kabelpassage till moderkortsplåtens baksida, vilket gör det till en smal sak att få till ett städat och snyggt inre. Här hjälper dessutom de justerbara täckskivorna till att dölja hål som inte används för tillfället.

phanteks_evolv_x-58.jpg

Phanteks Enthoo Evolv X erbjuder riktigt goda expansionsmöjligheter för både fläktar och radiatorer, med goda marginaler för de sistnämnda att ta plats både i fronten och i toppen. Monteringsprocessen är därtill väldigt smärtfri, där exempelvis ramen i toppen går att avlägsna helt och hållet, vilket låter användaren installera radiatorn utanför chassit.

phanteks_evolv_x-54.jpg
phanteks_evolv_x-47.jpg
phanteks_evolv_x-48.jpg

Företaget har gjort ett ypperligt jobb med att dölja de fula aspekterna av moderkortsplåtens baksida med hjälp av täckplåtar – något som särskilt viktigt då även denna sida är försedd med härdat glas. Bakom plåtarna finns det gott om utrymme för kabeldragning, vilket ihop med en kavalkad av kardborrband gör det till en barnlek att skuffa undan rejäla kabelansamlingar.

phanteks_evolv_x-49.jpg

Att bestycka täckplåtarna med monteringsplatser för SSD-enheter är ett smart utnyttjande av utrymme, och i det stora hela fungerar systemet bra. Det enda man behöver tänka på här är att tilldela tillräckligt mycket lös kabellängd till enheternas ström- och datamatning, då dessa annars kan ryckas ut när luckan stängs.

phanteks_evolv_x-51.jpg

Den som gillar att använda enorma nätaggregat kommer troligtvis att gilla Enthoo Evolv X, då modellen tillåter riktigt djupa modeller att ta plats. Detta gäller även om man klämmer in lagringsenheter, då dessa kan flyttas i djupled för att tillåta olika storlekar av nätaggregat.

phanteks_evolv_x-52.jpg

Något som inte känns som en fullträff är de medföljande lagringsvaggorna för hårddiskar. Dessa är bestyckade med gummibussningar som ska hämma vibrationer från enheterna, men i praktiken vilar de sistnämnda fortfarande till en viss del på metallflärparna som ska underlätta monteringen. Resultatet blir att vissa vibrationer fortfarande kan fortplanta sig till chassistommen.

phanteks_evolv_x-53.jpg

En komponent som dock fungerar klockrent är den medföljande PWM-hubben. Denna gör det extremt smidigt att samla anslutningen av chassits fläktar och sedan styra dessa efter exempelvis processortemperaturen.

phanteks_evolv_x-60.jpg
phanteks_evolv_x-62.jpg

Sofistikerad RGB-belysning är en stor del av Enthoo Evolv X, och den som gillar konceptet lär inte bli besviken. Den integrerade ljuskontrollen ger goda möjligheter att både styra effekter och färgton samtidigt som de förinstallerade ljuslisterna kan ställas in att ge en ganska subtil estetisk effekt.

Den som är helt ointresserad av RGB-belysning kan givetvis stänga av denna helt och hållet, men ska samtidigt vara medveten om att den medföljer som en del av produkten och därmed en del av kostnaden av chassit. Detta kan eventuellt sticka lite i ögonen på somliga, då Enthoo Evolv X är en modell som bygger till en viss del på tillbyggnadsmoduler som inte följer med på köpet.

Medan det är förståeligt att många av tillbehören är en extrakostnad, som exempelvis den extra moderkortsplåten som möjliggör dubbla system, så känns det som att Phanteks har hamnat mer i denna trend där vissa delar helt enkelt inte följer med. Det vi tänker på främst här är fästet för vattenpumpar och även 2,5-tumsvaggorna som behövs för att exponera SSD-enheter mot utsidan – två delar som kräver att användaren pungar ut ytterligare några slantar.

För att knyta ihop säcken är Phanteks Enthoo Evolv X utan tvekan en av de mest kvalitativa och genomtänkta datorlådorna som har passerat SweClockers testlabb. Modellen är en riktig fröjd att bygga i och dras i det stora hela endast med ett fåtal mindre missar. Med ett pris på cirka 2 295 kronor är det en minst sagt dyr modell, men detta vägs dock upp av skyhög finish, smarta finesser och genomtänkt layout.

Phanteks Enthoo Evolv X är ett utmärkt chassi med skyhög byggkvalitet och ytterst genomtänkt layout på insidan

Fördelar

  • Kvalitetskänsla och passform i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Mycket lättarbetat

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Stilfull implementation av härdat glas

  • Smidigt system med gångjärn på sidopaneler

  • Sofistikerad RGB-belysning

  • Klockren PWM-hubb

Nackdelar

  • Medioker vibrationsdämpning i lagringsvaggorna

  • Många av tillbehören måste köpas till

Pris vid publicering: 2 295 kronor
Lägsta pris: