Phanteks Enthoo Evolv X

phanteks_evolv_x-5.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

240 x 520 x 510 mm

Vikt

15 kg

Material

Stål, aluminium, plast, härdat glas

3,5”-platser

4 st.

2,5”-platser

10 st. (varav 4 st. delar vagga med 3,5")

Fläktplatser

6 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm

Platser för expansionskort

7+3 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 3.1 Gen2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Phanteks Enthoo Evolv X rör sig i den större delen av skalan för storleksklassen miditower, och har med sina yttermått 240 x 520 x 510 mm växt till sig något från sin föregångare Enthoo Evolv ATX. Modellen bygger i vanlig ordning kring en stomme av stål, där denna har klätts med yttre paneler av tjock aluminiumplåt samt härdat glas – något som även ger en ganska beskedlig vikt på 15 kg.

phanteks_evolv_x-1.jpg
phanteks_evolv_x-2.jpg
phanteks_evolv_x-3.jpg

Chassits framsida täcks av en gedigen aluminiumpanel som hålls på plats med snabbfästen i själva stommen, något som gör den enkel att avlägsna. Bakom denna återfinns ett stort dammfilter som i sin tur täcker chassits insug samt de två förmonterade 140 mm-fläktarna.

phanteks_evolv_x-14.jpg
phanteks_evolv_x-15.jpg
phanteks_evolv_x-13.jpg

På baksidan av frontpanelen syns två förmonterade ljuslister med adresserbar RGB-funktion. För att slippa att behöva ha en kabel löpande från dessa in i själva chassit har Phanteks monterat terminaler på både frontpanelen och chassistommen, vilka sammankopplas när panelen sitter på plats.

phanteks_evolv_x-11.jpg
phanteks_evolv_x-16.jpg

Bakom en lucka i den övre delen av frontpanelen återfinns lättåtkomliga anslutningar. Dessa utgörs av dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C (USB 3.1 Gen 2) samt in- och utgångar för ljud. Portarna kantas av två knappar som styr chassits integrerade ljuskontroller – en för effekter, en för färgton. Strömknappen har placerats på främre delen av chassits topp.

phanteks_evolv_x-4.jpg
phanteks_evolv_x-8.jpg

På baksidan syns först och främst en förmonterad 140 mm-fläkt som kan justeras i höjdled samt bytas ut mot en 120 mm-variant om så önskas. Längre ner återfinns sju expansionsplatser för instickskort samt monteringspunkten för nätaggregatet, där den sistnämnda platsens insug är bestyckad med ett löstagbart dammfilter.

phanteks_evolv_x-9.jpg
phanteks_evolv_x-10.jpg

Utöver de sedvanliga expansionsplatserna är chassit även bestyckat med tre stående sådana, vilka kan användas ihop med en PCI Express-förlängare för vertikal montering av grafikkortet. Längre upp på baksidan syns en täckplåt, där denna kan plockas bort för att installera tillvalspaketet som möjliggör installation av ett Mini ITX-moderkort i chassits tak.

phanteks_evolv_x-17.jpg
phanteks_evolv_x-18.jpg
phanteks_evolv_x-21.jpg

Modellens topp är likt frontpanelen tillverkad av tjock aluminiumplåt. Genom att lossa på två tumskruvar kan toppen avlägsnas och exponera fläktplatserna i taket. Här finns utrymme för upp till tre 120 mm- alternativt två 140 mm-fläktar, där själva monteringen kan ske utanför chassit då monteringsramen är löstagbar.

phanteks_evolv_x-19.jpg

För den som inte fyller upp alla fläktplatser i taket skickar Phanteks med en täckpanel som kan täppa till ventilationshål som inte används. Syftet med detta är att hindra varm luft från att sugas in igen i chassit.

phanteks_evolv_x-20.jpg
phanteks_evolv_x-12.jpg

Monteringsramen i taket har även ett utstansat hål för den som vill montera en påfyllningsport till ett eventuellt vattenkylningssystem. Ett likadant hål återfinns i nedre delen av chassits front, där detta lämpar sig för en dräneringsport.

phanteks_evolv_x-6.jpg
phanteks_evolv_x-7.jpg

Chassits båda sidopaneler är tillverkade av härdat glas som levereras i ett tonat utförande. Dessa fixeras med hjälp fyra tumskruvar och därmed kan panelerna hållas ordentligt på plats vid exempelvis transport.

phanteks_evolv_x-22.jpg

Då båda sidopanelerna sitter monterade på gångjärn är det bara att öppna upp dessa likt dörrar när tumskruvarna har avlägsnats. Nämnvärt är att panelerna hålls på plats med magneter i stängt läge, och därför är egentligen bara skruvarna nödvändiga vid transport. För att göra monteringen av komponenter mer smidig kan panelerna lyftas av från sina gångjärn och ställas åt sidan.

phanteks_evolv_x-23.jpg
phanteks_evolv_x-24.jpg

Väl på insidan möts vi inte direkt av några överraskningar layoutmässigt för ett chassi som släpps 2018. Det rör sig om en stor och rymlig huvudkammare utan 5,25-tumsplatser, där både nätaggregat och lagringsplatser har förpassats till en separat kammare i botten.

Själva huvudkammaren har plats för moderkort upp till formfaktorn ATX alternativt E-ATX, där den sistnämnda storleksklassen i det här fallet syftar på något de något djupare ATX-moderkort som finns i entusiastsegmentet. Därtill finns det plats för grafikkort med längder upp till 435 mm samt processorkylare med en maximal höjd på 190 mm.

phanteks_evolv_x-25.jpg
phanteks_evolv_x-26.jpg

Phanteks Enthoo Evolv X bjuder på en riktigt gedigen skara genomdragningshål för kablar, där vissa av dessa har täckplattor monterade på sig när de inte används. Täckskivorna går att skjuta åt sidan för att öppna upp hålet och tillåta passage från exempelvis den nedre kammaren.

phanteks_evolv_x-27.jpg
phanteks_evolv_x-28.jpg

Ytterligare täckskivor är placerade över de primära genomdragningshålen i huvudkammarens högra sida. Dessa hålls på plats med tumskruvar från baksidan och kan justeras individuellt beroende på var man vill att kablarna ska löpa ut.

phanteks_evolv_x-29.jpg
phanteks_evolv_x-30.jpg

Den som önskar kan även montera bort täckskivorna helt och hållet för att exponera monteringspunkter för exempelvis en vattenreservoar. Monteringspunkterna kan även användas för att placera de medföljande lagringsvaggorna i huvudkammaren.

phanteks_evolv_x-31.jpg
phanteks_evolv_x-32.jpg

När det kommer till fläktar levereras chassi med tre 140 mm-varianter, två i framkant samt en i bak. Här finns det ytterligare expansionsmöjligheter för den som vill utöka ventilationen, där det exempelvis ryms upp till tre 140 mm-fläktar i framkant samt två i toppen. Väljer man istället 120 mm-fläktar i toppen så finns det möjlighet att klämma in tre sådana i den positionen.

evolvx_rad.PNG

Enthoo Evolv X erbjuder även gediget stöd för radiatormontering. I framkant kan modeller i storleksklassen 360/420 mm monteras med en total tjocklek på högst 95 mm. Vidare ryms antingen 360 eller 280 mm-varianter i chassits tak, där den totala tjockleken kan uppgå till 65 mm. Sista monteringspunkten återfinns i bakkant, där antingen 120 eller 140 mm-radiatorer kan monteras.

phanteks_evolv_x-33.jpg
phanteks_evolv_x-34.jpg

Då även chassits högra sida är prydd med en sidopanel av härdat glas ställs det höga krav på en vettig utformning av kabeldragningsbiten för att det inte ska se stökigt ut. Lyckligtvis har Phanteks tänkt på detta och implementerat en serie gångjärnsförsedda täckplåtar som döljer det som kan tänkas se fult ut från utsidan.

phanteks_evolv_x-35.jpg
phanteks_evolv_x-36.jpg

Förutom att dölja kabeldragning och komponenter har även täckplåtarna ett annat praktiskt syfte. Det går nämligen att montera 2,5-tumsenheter på dessa och totalt kan upp till sex sådana skruvas fast på de två plåtarna.

phanteks_evolv_x-44.jpg
phanteks_evolv_x-43.jpg

För att ytterligare underlätta kabeldragning har företaget förmonterat en gedigen uppsättning kardborrband. Dessa sitter dels vid de primära genomdragningshålen, i form av två separata spalter. Därtill finns det ytterligare kardborrband ovanför monteringspunkten till nätaggregatet.

phanteks_evolv_x-38.jpg

När det kommer till nätaggregat finns i princip obegränsat utrymme på djupet för dessa vid leverans, då inga lagringsburar är förmonterade i den nedre kammaren.

phanteks_evolv_x-39.jpg
phanteks_evolv_x-40.jpg
phanteks_evolv_x-41.jpg
phanteks_evolv_x-42.jpg

Den som önskar att installera hårddiskar har dock möjlighet att göra det i någon av de fyra medföljande lagringsvaggorna. Dessa kan husera antingen 3,5-tumsenheter med vibrationsdämpande montering alternativt 2,5-tumsenheter med stum montering.

Vaggorna kan placeras på ett flertal olika sätt in den nedre kammaren för att anpassas efter övriga monterade komponenter. Monteras vaggorna närmast nätaggregatet måste det sistnämnda hålla ett maximalt djup på 195 mm. Monteras vaggorna istället i mitten ryms nätaggregat med djup upp till 250 mm.

phanteks_evolv_x-37.jpg

Förutom de tidigare nämnda lagringsplatserna finns det ytterligare tre monteringspunkter för 2,5-tumsenheter direkt på moderkortsplåtens baksida. Dessa går tyvärr dock inte att använda i grundutförande utan kräver att användaren köper till passande vaggor från Phanteks.

phanteks_evolv_x-45.jpg

Sist men inte minst är Enthoo Evolv X bestyckad med en trevlig PWM-hubb, vilken kan styra upp till åtta fläktar efter en PWM-signal från moderkortet. Viktigt här är att en fläkt måste vara kopplad till den vita kontakten längst till höger, då denna fläkts varvtalssignal vidarebefordras till kontakten på moderkortet.

Förutom fläkthubben sitter det även en integrerad ljuskontroller i chassit med stöd för adresserbar RGB-belysning. Till denna är modellens medföljande ljuslister kopplade samtidigt som det finns möjlighet att ansluta ytterligare belysningutrustning till de lösa kontakterna.