När Nvidia presenterade sin senaste kvartalsrapport var det som väntat ett positivt starkt resultat, som dock inte levde upp till förväntningarna och fick aktien att rasa. Detta till följd av en lägre prognos än väntat för årets fjärde kvartal, men också då bolaget fortfarande sitter på stora överlager av grafikkretsar ur familjen Pascal.

Anledningen till överlagren är att efterfrågan på grafikkort för brytning (eng. mining) av kryptovalutor sjönk snabbare än väntat. Samtidigt svarade inte Nvidias partner med att sänka priserna i den grad grafikjätten trott, vilket gjort det svårt att tömma kanalerna på grafikkort i Geforce GTX 1000-serien. Framförallt har detta påverkat mellanklassen och storsäljaren GTX 1060.

I samband med kvartalsrapporten framgår dock att Nvidia nu ser ett slut på sina överlager. Under årets fjärde kvartal planerar Nvidia sluta leverera grafikkretsar för mellanklassen baserade på arkitekturen Pascal. Därefter behöver bolagets partner sannolikt ett antal månader på sig att sälja ut grafikkorten, innan GTX 1000-serien kan ses som ett avslutat kapitel.

Under hösten lanserade Nvidia arkitekturen Turing, där de stora nyheterna är stöd för maskininlärning för konsumenter och ray tracing i realtid. Hittills har Turing endast materialiserats med Geforce RTX 2080 Ti, RTX 2080 och RTX 2070, vilka prismässigt klivit in som ersättare till GTX 1080 och uppåt.

Förutsatt att Nvidia vill sälja av innevarande lager av grafikkretsar baserade på Pascal skulle det dröja till början av nästa år innan Turing hittar in i grafikkort för under 5 000 kronor. Det här överensstämmer också med tidigare uppgifter, som talat för att modeller under RTX 2070 inte släpps förrän 2019.

Läs mer om Geforce RTX 2000-serien: