Philips modeller

TV-varumärket Philips och dess ägare TP-Vision står normalt för ett rätt svårtolkat utbud, men för 2018 är det ganska tydligt. Toppmodellerna utgörs av OLED-modeller och på LCD-sidans toppmodell i PUS8-serien återfinns en IPS-panel.

Philips har inga LCD-modeller i 2018-utbudet som bygger på en ljusstark VA-LCD med aktiv bakgrundsbelysning. Har du en prioritet mot HDR-återgivning är därför OLED-modellerna enda alternativet. Dock kan 2017-modellerna i PUS8-serien ha mer HDR-kapacitet då det är just VA-paneler – ifall du inte vill köra OLED.

TV_2018_philips_OLED903_lifestyle.jpg

OLED903-modellen med inbyggd soundbar

Merparten av utbudet av mellanklassmodeller i 7-serien är främst VA-paneler för 2018 och IPS-paneler för 2017. Medan den enklare 6-serien är en salig blandning av IPS- och VA-paneler. Samtliga med begränsad HDR-kapacitet i fråga om ljusstyrka och färgomfång.

Input lag: Generellt har Philips förhållandevis hög latens i spelläget, med en input lag om 30–50 ms beroende på modell.

Tyvärr är det inte helt lätt att avgöra vilka modeller som har just VA eller IPS-panel, vilket ju är ett viktigt för dig som är medveten om hur du vill använda din TV. Philips har inga välvda TV-apparater för 2018. Värt att tänka på att Philips ger 18 Gpbs / 600 MHz-kapacitet på två av HDMI-anslutningarna. Philips har valt bort Dolby Vision för att istället använda HDR10+.

Ambilight lyser upp väggen bakom

Käpphästen för Philips, eller usel idé – beroende på vem du frågar, är Ambilight-funktionen som lyser upp väggen bakom TV:n. Antingen som ett statiskt grundljus (god idé rätt genomförd) eller som ett dynamiskt ljus (mindre god idé eftersom det påverkar färguppfattningen) som ändrar färg och styrka med bildens innehåll.

Standard för 2018-utbudet är tresidig Ambilight som lyser på sidorna och ovantill. Denna funktion finns med i produktserien från OLED-modellerna ned till PUS67xx-modellerna.

TV_2018_philips_Oled-803-Beauty.jpg

OLED803-modellen är den mest diskreta

Färgprecisionen är ofta god, särskilt i toppmodeller men tyvärr mindre så i mellanklassmodeller. Budgetmodeller pendlar mellan "okej" till "katastrof" i fråga om färgåtergivning. Reglagen hos Philips tenderar att inte ge full kontroll över bilden och kan ofta ha märkliga sidoeffekter. Ifall färgprecision är en prioritet för dig har Philips ofta svårt att leva upp till den nivå som konkurrenterna erbjuder.

Koden bakom Philips-beteckningen

TV-kod_philips-1_fix.png
  1. Första två siffrorna är tumstorleken

  2. P = "TV"

  3. U = Ultra HD/4K. F = Full HD och H = HD eller mindre pixelmatris än full HD vilket främst handlar om de små modellerna runt 20-tum. O = OLED-modell från 2017. För 2018 har Philips valt en annan beteckning för OLED-TV.

  4. Tredje bokstaven står för kapaciteten på den inbyggda mottagaren. S betyder att det finns en mottagare för alla idag använda DVB-T/T2, S/S2 och C. T betyder att det inte finns någon S/S2-mottagare. H och K saknar T2-mottagare vilket kan vara ett problem om du tänkt ta emot marksändningar. H saknar S/S2-mottagare.

  5. Viktigast: Vilken modellserie det handlar om. Beskriver den övergripande kvalitets- och funktionsnivån vilka vi rankar efter nedan.

  6. De följande två siffrorna är variationen inom modellserien, likt med och utan soundbar samt de detaljskillnader som finns i fråga om lister, färg och form på stativ. Mer detaljer nedan i texten.

  7. Fjärde siffran är vilken årsmodell det handlar om. 3 = 2018, 2 = 2017 och 1 = 2016

  8. Tillägget "/12" betyder att modellen är avsedd för den europeiska marknaden. Du kan ignorera det tillägget

För OLED har man för 2018 frångått detta namnschema och kallar dem OLEDxxx med en tresiffrig beteckning. Till exempel 65OLED873 som är 65-tum, OLED, modellserie 8, variation 7 och tredje siffran anger då vilket årtal likt ovan.