LG:s modeller

För LG är det kanske ganska självklart att OLED-modellerna står för toppklassen och LCD för mellanklass och budgetnivåerna. Den OLED-teknik som används i TV-apparater är den som tillverkas av LG Displays vilka tillverkar paneler, och sedan används av LG Electronics som tillverkar TV-apparater.

Inte helt oväntat går de två förstås som handen i handsken. Ursprungligen var det också endast LG Electronics som hade OLED-TV-apparater och först under 2016 släpptes panelerna till andra TV-tillverkare.

TV_2018_LG_lg2018press.jpg

För LCD-TV används nästan uteslutande IPS-teknik då det är ytterligare en teknik som förvaltas av LG Displays. Detta utbud lever ganska tydligt i skuggan av OLED-modellerna och har inte moderniserats i samma utsträckning som vissa av konkurrenternas IPS-modeller.

Input Lag: LG håller mycket låg latens på LCD-modellerna, ofta under 15 ms i spelläget. För OLED-modellerna är det något högre, med runt 20 ms. OLED-modellerna för 2017 är snäppet långsammare. Med ny mjukvara har 2017 och 2018 års OLED samt LCD-modellerna i SK9- och SK8-serien stöd för 1080p/120 Hz-signal.

IPS har normalt inte förutsättningarna för bra HDR på grund av det sämre kontrastförhållandet, men det går att åstadkomma vettigt resultat inom de begränsningar som finns hos panelen.

Särskilt toppmodellerna inom S-serien av LCD:er har något att komma med i form av ljusstyrka. Men annars är det tydligt att OLED-modellerna är flaggbärare hos LG. LG väljer Dolby Vision framför HDR10+ för dynamisk HDR.

LG:s modeller i korthet

OLED: Toppklass för alla modeller
SK: IPS-LCD med nästan toppklass och bättre mellanklass
SJ: IPS-LCD av bättre mellanklass från 2017
UK7: IPS-LCD i mellanklass
UJ7: IPS-LCD i mellanklass med WRGB-paneler från 2017
UK6: Budgetklass med främst IPS-LCD men också VA och WRGB-paneler
UJ6: Budgetklass från 2017 med främst IPS-LCD och WRGB-paneler
LK och LJ: Budgetklass med full HD-paneler

Enklare modeller har en WRGB-pixelstruktur

Kliver vi ned i LG:s LCD-utbud och når till mellanklass och enklare mellanklass använder LG i en del fall en variant av IPS-panelerna med WRGB-struktur, alltså en vit subpixel för att ge mer ljusstyrka. Detta introducerades i 2016-modellerna och resulterade i ganska dålig färgåtergivning En tråd hos AVSForum går igenom detta i mer detalj.

TV_2018_LG_WRGB.jpg

LG:s vanliga IPS-panel (vänster) och den enklare IPS-panelen med WRGB-strukturen (höger. Källa: Rtings.com

Med 2017-modellerna finns denna WRGB-struktur i UJ6- och UJ7-serien med merparten av färgfelen fixade. För 2018 används den i UJ63xx-serien och lägre. Panelen har på grund av WRGB-strukturen inverkan på datorgrafik och därför är dessa modeller mindre lämpade för just koppling till dator. Sitter du nära TV:n syns strukturen mot datorgrafik.

Observera att även OLED-modellerna använder en WRGB-struktur men behåller en 3 840 × 2 160-upplösning. Den vita pixel kompletterar RGB-strukturen. Hos LCD-panelerna ersätter den vita subpixeln en subpixel vilket effektivt leder till en 2 880 × 2 160-upplösning.

LG:s kännemärke är likadan bild men olika utföranden

För LG handlar mycket om utförandet. Färgen på plasten, formen på stativet, metall eller plast och skillnader i högtalare. LG brukar också låta vissa återförsäljare få en TV med eget modellnummer, även fast det i grunden är samma modeller.

Det gör att det blir mycket förvirring runt modellnummer men samma tumregel som alltid gäller även här – räkna med att skillnaderna i bildkvalitet är försvinnande liten inom en och samma modellserie.

TV_2018_LG_skillnad_fot.jpg

Färgen på plasten och stativet skiljer sig...

TV_2018_LG_skillnad_stativ.jpg

...på vad som i grunden är exakt samma TV

En annan och kanske mer betydande skillnad är att LG föredrar halvblanka reflexfilter till sina LCD-modeller medan OLED-modellerna har ett högblankt sådant. OLED-reflexfiltret är väldigt effektivt på att dämpa sekundära reflexer. Du kan normalt inte spegla dig i skärmen såvida du inte riktar en lampa rakt mot plytet. Direkta och ljusa reflexer från fönster dämpas ordentligt mot en lila ton.

LG använder det Linux-baserade WebOS för sitt smart-system och de mer påkostade modellerna använder också en gyrobaserad fjärrkontroll, ”Magic Remote”, till WebOS.

Tester av LG:s modeller

Rtings samling av LG-tester på merparten 2017 och 2018-modeller (ej europeiska modeller)
Flatpanels.dk testar OLED C8
Tipsa gärna om fler, djuplodade och kvalificerade tester!

Observera att det förekommer olika beteckningar för samma modell i Europa och Nordamerika samt att det förekommer mer lokala versioner av samma TV-apparater. Modellen som heter SK9000 i Nordamerika kallas till exempel SK8500 i Europa.