Sonys modeller

Sony är den tillverkare som sätter både LCD och OLED-teknik i toppklassnivåer i form av deras A- och Z-modeller för OLED respektive LCD-teknik med avancerad FALD-bakgrundsbelysning. I de enklare modellserierna återfinns en jämn blandning av IPS- och VA-LCD där VA-panelerna står för de bättre LCD-modellerna som också klarar HDR med hög kvalitet.

Sony är också en av de tillverkare som är mest konsekventa med färgkvaliteten genom hela produktlinjen och har minst spridning på variationen i fråga om hur apparaterna presterar färgmässigt. Biolägena hos Sonys modeller är ofta nära eller väldigt nära färgstandard på toppklass- och även mellanklassmodellerna.

TV_2018_Sony_AF9_2.jpg

Sonys OLED-modeller har en lutande design

TV_2018_Sony_AF9_1.jpg

Vid väggmontering undviker du lutningen

Ett typexempel på detta är Sonys OLED-modeller som i väldigt hög grad lyckas arbeta sig runt de andra tillverkarnas problem med nyanser nära svart. Där har Sonys modeller den bättre kontrollen över hur bilden nyanseras och måste inte kompromissa i lika hög grad likt hos LG eller Philips OLED-modeller.

Som smart-system använder Sony Android TV sedan länge, där det förekommer kritik mot responsen på systemet. Även de dyra flaggskeppsmodellerna kan ha så klen prestanda att menyerna hackar fram och det kan ta flera minuter innan menyerna nås efter en kallstart.

Till och med det plingljud som spelas vid menynavigering kan brytas upp och skorra av att det inte finns nog med processorkraft kvar.

Input lag

Lite ironiskt, med tanke på Playstation, är Sony en av de sämre tillverkarna på att hålla nere latenstider. De ligger som regel mellan 20–45 ms i spelläget. Detta kan variera med signalen där tumregeln är att 1080p-signaler har den längre fördröjningen (cirka 40 ms) på skalan då det går igenom en uppskalningsprocess. Signalen för 4K UHD är inte lika fördröjd.

Denna skillnad minskar dock med Sonys enklare modeller. Flera av Sonys modeller kan ta emot 1080p/120 Hz men detta kräver forcerad signal via dator. Med 1080p/120 Hz-signal är latensen låg, under 15 ms. Dock verkar Sony fatta galoppen och det finns en formell hantering av 120 Hz-signal med AF9 och ZF9-modellerna som lanserades senare under 2018.

TV-apparaterna går sedan under namnet Bravia, något som ofta undermedvetet omskrivs som Bravida. Då efter det reklamglada företaget som sysslar med fastighetsservice. Det har genom åren kommit ganska många frågor om att köpa en LSD-TV från Bravida.