Intels problem med övergången till tillverkning på 10 nanometer har resulterat i kraftiga kapacitetsproblem på 14 nanometer. Tidigare under året har uppgifter talat för att halvledarjätten ska ta hjälp av kontraktstillverkaren TSMC, för att kunna möta efterfrågan på processormarknaden. Intel har sedermera dementerat detta och förklarat att den egna tillverkningen istället ska expanderas.

Historien återupprepar sig och branschtidningen Digitimes skriver nu att TSMC ska ta över produktionen av styrkretsar samt processorer i Atom-serien, tillverkade på 14 nanometer. Informationen kommer från en anonym källa i leverantörskedjan, och denne menar att taiwanesiska TSMC är den enda tillverkaren som kan framställa produkterna med kort varsel.

Enligt samma källa har de båda företagen diskuterat kontraktstillverkning sedan mitten av 2018, och det faktum att TSMC tidigare producerat Atom-baserade systemkretsar lyfts fram som ytterligare en indikation på samarbetet. Kapacitetsproblemen har vuxit sig större under årets andra hälft och Intel fokuserar i dagsläget på tillverkningen av processorer i Core- och Xeon-familjerna.

Till följd av begränsad tillgång av Intels produkter har flera tillverkare satsat mer på Ryzen-processorer från ärkerivalen AMD, där bland annat volymerna för moderkort har skruvats upp. Genom att avlasta den egna produktionen räknar Intel med att kunna möta efterfrågan under första kvartalet 2019, enligt Digitimes källa.

Läs mer om Intels kapacitetsproblem: