Framtiden för Intels processorer är i dagsläget högst oklar, i synnerhet efter att det rapporterats om ett slopande av bolagets problemfyllda 10-nanometersteknik. Mest troligt är dock att de tar ett nytt grepp om krympningen från 14 nanometer och att det blir en ny teknik som heter 10 nanometer.

Ursprungligen var tanken att krympa arkitekturen Skylake till 10 nanometer och ge denna småjusteringar samt kodnamnet Cannon Lake. I takt med att Intel alltmer talar om Ice Lake, som likt Skylake och dessförinnan Haswell är en ny arkitektur, spekuleras det i att Cannon Lake i större upplagor läggs på hyllan.

Att en icke-specificerad processor ur arkitekturen Ice Lake nu hittar ut i databasen för Geekbench är ytterligare en sak som ger spekulatörer vatten på sina kvarnar. Det handlar om ett tidigt exemplar med två kärnor i 2,6 GHz och mest anmärkningsvärt är att listningen skvallrar om en stor arkitektonisk förändring.

Cacheminne per kärna

Nehalem–Skylake

Skylake-X

Ice Lake

Zen

L1I

32 KB

32 KB

32 KB

64 KB

L1D

32 KB

32 KB

48 KB

32 KB

L2

256 KB

1 MB

512 KB

512 KB

L3

2 MB

1,375 MB

2 MB

2 MB

Sedan introduktionen av arkitekturen Nehalem i slutet av år 2008 har mängden cacheminne per kärna förblivit densamma hela vägen fram till dagens Skylake, den arkitektur som används för såväl Kaby Lake som Coffee Lake och nu senast Coffee Lake Refresh.

Listningen visar att Intel ökat mängden L1-datacache med 50 procent, från 32 KB upp till 48 KB. Samtidigt dubbleras L2-cacheminnet till 512 KB. Något som ser ut att lämnas oförändrat är storleken på det delade L3-cacheminnet som är 4 MB i databasen eller motsvarande de 2 MB per kärna.

Mängden cacheminne talar för att Ice Lake precis som tidigare generationer kommer använda en typ av L3-cacheminne där all data på L2-nivå kopieras till den högre nivån. Arkitekturen Ice Lake ser således inte ut att gå över till den struktur som introducerades med Skylake-X, åtminstone inte sett till Intels ordinarie konsumentmodeller för de stora massorna.

Ny cachestruktur för Intel Skylake-X

Arkitekturen Ice Lake var från början tänkt att vara ett "Tock", det vill säga en ny arkitektur på en redan beprövad tillverkningsteknik. Officiellt talade Intel om att tekniken skulle kallas 10nm+, som likt 14nm+ och 14nm++ skulle erbjuda förbättringar i energieffektivitet och prestanda jämfört mot ursprungsvarianten.

När arkitekturen Ice Lake ser dagens ljus är i dagsläget inte känt, men som tidigast blir det mot slutet av år 2019.

Mer läsning om Intels arkitekturer och 10 nanometer: