Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används testdelen av spelet Metro: Last Light Redux i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, vilken får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

EVGA Geforce RTX 2070 Black och MSI Geforce RTX 2070 Gaming Z skiljer sig mycket när det kommer till kylarlösning, där den sistnämnda är betydligt större med hamnar trots det på en högre temperatur än EVGA-modellen. Anledningen till dessa syns i nästa diagram.

Som uttalat håller MSI Geforce RTX 2070 Gaming Z en lägre ljudnivå än resterande kort som har slängts in i ljuddatorn och toppar just nu listan. Några platser längre ned hittas EVGA Geforce RTX 2070 Black på 43 dBA. Båda modellerna är även utrustade med semi-passiv kylning och är därmed helt tysta vid vila.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Med siffrorna sammanställda för EVGA Geforce RTX 2070 Black har kortet svårt att hålla en jämn klockfrekvens, trots att målet för strömbudget och temperatur är uppvridna till sina maximala värden. Med det sagt håller kortet sig en bra bit ovanför sin referensfrekvens på 1 620 MHz.

För MSI Geforce RTX 2070 Gaming Z är det en helt annan historia när kortet kan hålla en spikrak klockfrekvens på 1 920 MHz, utan att dra upp strömbudget. Det märks tydligt att kortet har gott om marginal när det kommer till kylning och strömfaser för att låta grafikprocessorn spinna iväg.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Sett till effektförbrukning hamnar EVGA Geforce RTX 2070 Black något bättre till, vilken beror till stor del av att modellen begränsas av sin strömbudget. Inte riktigt samma gäller för MSI Geforce RTX 2070 Gaming Z men håller sig på en vettig nivå trots det, cirka 8 procent i DirectX 11 samt 13 procent för DirectX 12 ställt mot EVGA:s modell.