Överklockning

När det kommer till Nvidias RTX-serie av grafikkort är det sedan tidigare känt att de billigare modellerna inte får säljas med fabriksöverklockning ur kartong. Anledningen till detta är att Nvidia säljer två olika versioner av sina grafikprocessorer för respektive grafikkortsmodell till sina partnertillverkare.

För Geforce RTX 2070 handlar det om kretsarna TU106-400-A1 och TU106-400A-A1, där den sistnämnda av dessa är reserverad för fabriksöverklockade modeller. Kretsarna i sig är egentligen identiska och skillnaden ligger istället i vilka klockfrekvenser de garanterat klarar av över Nvidias referensvärden.

Att handplocka grafikprocessorer är egentligen inget nytt, men tidigare har det dock legat på partnertillverkarna att göra detta. För RTX-serien är det istället Nvidia som plockar ut kretsarna med bäst potential och skyfflar över dessa till sina partner att användas i premiumkorten med förhöjda klockfrekvenser ur kartong.

Man behöver dock inte skruva av kyllösningen på kortet för att se vilken krets som sitter på just ens egen modell, utan detta går att urskilja direkt i enhetshanteraren eller via exempelvis verktyget GPU-Z. Med kretsen som inte är handplockad för högre klockfrekvenser, det vill säga TU106-400-A1, identifieras kortet med enhetsidentifikationen 10DE-1F02 medan den handplockade TU106-400A-A1 identifieras som 10DE-1F07.

En annan tumregel för vilken krets som sitter på olika kort är huruvida kortet är fabriksöverklockat från fabrik. Korten med referensfrekvens kommer med största sannolikhet att vara bestyckade med TU106-400-A1, då partnertillverkarna dels inte är sanktionerade av Nvidia att överklocka dessa samtidigt som de får betala mer pengar för den handplockade TU106-400A-A1 och troligtvis därför vill använda den till dyrare modeller i sortimentet.

Våra egna erfarenheter av de båda kretsversionerna för Geforce RTX 2070 är att den icke-handplockade varianten TU106-400-A1 går att överklocka till ungefär samma nivåer som många av de fabriksöverklockade korten ligger på ur kartong. De fabriksöverklockade korten med kretsen TU106-400A-A1 har i merparten av fallen ytterligare marginaler att ge utöver de förhöjda frekvenserna från fabrik.

Hur pass värt det är att satsa på ett kort bara för att få den handplockade versionen av grafikkretsen är dock diskutabel. Merparten av de fabriksöverklockade korten med denna krets ligger nämligen åtminstone en dryg tusenlapp över instegsmodellerna av Geforce RTX 2070, och den faktiska prestandavinsten från de förhöjda klockfrekvenserna kan i många fall kosta mer än de faktiskt smakar.

MSI Geforce RTX 2070 Gaming Z

Med siktet ställt på överklockning är MSI Geforce RTX 2070 Gaming Z först ut, som med en handplockad grafikprocessor bör kunna ta några extra kliv upp i prestanda ställt mot de icke-fabriksöverklockade varianterna. För att ge kortet extra utrymme så har målet för strömbudgeten dragits upp till sitt högsta värde på 111 procent, eller motsvarande 250 W effekttak för hela kortet.

msi_2070_gamingz_oc.gif

Efter mycket pill och finjusteringar spikas äntligen frekvenserna som innebär en ökning i klockfrekvens med drygt sju procent från fabriksöverklockningen. Den exakta siffran som rapporteras är 1 960 MHz i turbofrekvens medan den maximala nivån vid belastning låg kring 2 040 MHz.

Därtill fanns det en del marginaler gällandes kortets GDDR6-minne, där minnesfrekvensen kunde skruvas upp från 14 000 till 15 600 MHz.

EVGA Geforce RTX 2070 Black

För EVGA:s Black-kort gäller referensklockfrekvenser ur kartong samt den icke-handplockade varianten av TU106-kretsen, vilket troligtvis innebär att vi kommer landa på lägre nivåer än överklockningsresultaten från MSI-modellen. Vi börjar med att vrida upp kortets strömbudget till 114 procent eller motsvarande 200 W effekttak.

EVGA_2070_OC.gif

För denna modell kunde vi höja grafikkretsens turbofrekvens med 200 MHz, vilket innebär att den nominella turbofrekvensen landar på 1 820 MHz – det vill säga ungefär samma nivå som MSI:s fabriksöverklockade Gaming Z ur kartong. Under belastning låg då den maximala turbofrekvensen kring 1 965 MHz.

Modellens grafikminne var mottaglig för samma frekvenshöjning som MSI:s Gaming Z-kort, det vill säga en höjning med 1 600 MHz till 15 600 MHz.