Under ett direktsänt evenemang den 8 oktober avtäckte Intel den nionde generationens Core-processorer, med åttakärniga Core i9-9900K i spetsen. I oktober blir de nya Coffee Lake Refresh-processorerna tillgängliga, och den 19 oktober får medier såsom SweClockers presentera tester av processortrion.

Under evenemanget visade Intel spelprestandan för flaggskeppsprocessorn, och i jämförelse med AMD:s Ryzen 7 2700X handlade det i vissa fall om prestandaskillnader norr om 50 procent. Testerna är utförda av Principled Technologies på uppdrag av Intel, och i rapporten över inställningar och testmetod finns flera konstigheter. Företaget har nu publicerat ett uppdaterat test, där inställningarna för AMD-processorn ändrats.

I det ursprungliga prestandatestet aktiverades funktionen Game Mode i mjukvaran Ryzen Master, vilken halverar antalet aktiva kärnor för Ryzen 7 2700X. AMD rekommenderar att denna inställning endast ska användas med bolagets processorer i Ryzen Threadripper-familjen, där de många kärnorna kan orsaka problem i spel och andra fåtrådade applikationer.

Den uppdaterade versionen av testet använder istället Creator Mode, som bibehåller alla kärnor aktiva. Detta avspeglas i resultatet och för extremfallet Ashes of the Singularity kliver Ryzen 7 2700X upp från 35,5 till 47,4 bildrutor per sekund, vilket sänker ledningen för Core i9-9900K från 57,2 till 17,7 procent.

I vissa spel, såsom Counter Strike: Global Offensive, är skillnaderna dock betydligt mindre, där de aktiva kärnorna sänker skillnaden från 49,5 till 48,4 procent. För de 32- respektive 16-kärniga Ryzen Threadripper-modellerna resulterar övergången från Game Mode till Creator Mode i många fall i sämre prestanda.

Även inställningarna för primärminnets timings har justerats sedan det första testet. För AMD-plattformarna handlar det om 64 GB CL15-minnen med frekvenser om 2 933 MHz, vilket är det högsta processorerna officiellt stödjer. Intels testsystem har samma timings och frekvensmässigt används de 2 666 MHz som stöds.

Nämnvärt är att den inkluderade Wraith Prism-kylaren används för Ryzen 7 2700X, medan Intels processorer levereras utan kylare. Istället användes Noctuas NH-U14S för dessa och för Ryzen Threadripper-modellerna. Resultatet finns att läsa i sin helhet i den PDF-fil som Principled Technologies publicerat.

Den 19 oktober kan Core i9-9900K köpas och Core i7-9700K samt Core i5-9600K väntas bli tillgängliga senare under oktober. I samband med förstnämnda datum blir även moderkort med den nya styrkretsen Z390 tillgängliga.

Läs mer om Coffee Lake Refresh: