Sammanfattning

Med dagens lansering avklarad är det tredje, och kanske sista för året, RTX-kortet sjösatt. Medan de två tidigare modellerna Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti låg i det absolut högsta prissegmentet markerar nykomlingen Geforce RTX 2070 det första inträdet för arkitekturen Turing i en prisklass som är nåbar för en betydligt större skara entusiaster och spelare.

I vanlig ordning vistas inte de färska RTX-grafikkorten i ett vakuum, utan behöver bekänna färg inför andra grafikkort på marknaden – och då främst den föregående generationen av Geforce GTX 1000-kort. Nvidia vill väldigt gärna ställa Geforce RTX 2070 mot storsäljaren Geforce GTX 1070, en jämförelse som blir skev då det nya kortet snarare ligger på kollisionskurs med storebror GTX 1080 prismässigt.

MSI_2070_armor-10.jpg

För redaktionen blir det därför naturligt att ställa nykomlingen direkt mot Geforce GTX 1080, och med facit i hand kan vi konstatera att ett referensklockat exemplar av Geforce RTX 2070 presterar i runda slängar 10 procent bättre än det förstnämnda kortet i snitt. Givetvis finns det viss variation beroende på upplösning, speltitel och grafikgränssnitt, och därför är det som vanligt viktigt att kika närmare på de enskilda testerna om det är något som känns särskilt intressant för en själv.

Precis som vi konstaterat tidigare går energieffektiviteten kräftgång hos arkitekturen Turing ställd mot föregångaren Pascal. Detta gäller även för Geforce RTX 2070, där modellen drar något mer än Geforce GTX 1080 men presterar samtidigt något bättre, vilket resulterar i nästintill identisk energieffektivitet. Nu är det verkligen ingen dålig nivå som erbjuds, men samtidigt hade det varit kul att se en förbättring på den fronten mellan generationerna.

Det Nvidia hävdar är det stora mervärdet med Geforce RTX 2070-korten ställt mot föregångarna i GTX 1000-serien är återigen RT- och Tensor-kärnorna som ska möjliggöra både strålspårning i realtid och intressanta tekniker som DLSS. Detta är återigen inte något vi kan lägga några direkta värderingar vid, då det rent krasst inte finns några speltitlar ute med stöd för någon av funktionerna.

MSI_2070_armor-15.jpg

När det kommer till kritan är Geforce RTX 2070 en modellserie vars köprekommendation kommer att hänga till 100 procent på prisnivån hos det aktuella kortet. Den närmaste konkurrenten Geforce GTX 1080 är fortfarande en högst intressant modell med mängder av fabriksöverklockade varianter på marknaden som suddar ut prestandafördelarna hos nykomlingen.

Samtidigt kommer det givetvis ut en myriad fabriksöverklockade modeller av Geforce RTX 2070, där dessa bör bibehålla prestandaförsprånget som sågs mellan de referensklockade korten i denna recension. Tyvärr finns det dock en överhängande risk att den första stöten kort med uppskruvade klockfrekvenser kommer kosta mer än de smakar, så det gäller att se upp och jämföra priserna mellan generationerna noggrant.

Sammanfattningsvis är Geforce RTX 2070 kanske inte världens mest upphetsande grafikkort, och en tveksam uppgraderingsväg för den som redan sitter på ett Geforce GTX 1070 eller GTX 1080 – om man nu inte är helt såld på framtida tekniker som strålspårning. För användare som vill uppgradera äldre grafikkorthårdvara kan dock nykomlingen vara ett intressant alternativ över exempelvis Geforce GTX 1080 – vid rätt pris då givetvis.

MSI Geforce RTX 2070 Armor

MSI_2070_armor-1.jpg

MSI:s Armor-variant av Geforce RTX 2070 är en rejäl pjäs som även kommer att erbjudas i ett utförande med fabriksöverklockning ur kartong. Modellen som hittat in i testlabbet är dock stöpt helt enligt Nvidias referensfrekvenser, vilket i praktiken ska medföra en något lägre prisnivå, då företaget inte behöver handplocka en grafikprocessor för att garantera högre klockfrekvenser vid daglig drift.

Resultatet blir ett kort som ligger runt 10 procent högre prestandamässigt än ett Geforce GTX 1080 i referensutförande. Ställt mot de många fabriksöverklockade varianterna av GTX 1080 på marknaden kommer modellen prestera i runda slängar likvärdigt, med undantag för de titlar där Turing-arkitekturen är särskilt stark.

Överklockningsmässigt fanns det möjligheter att skruva upp klockfrekvensen för både grafikprocessor och minne ett par snäpp, vilket resulterar i mellan 8 och 11 procent högre prestanda ställt mot modellen ur kartong. Därtill håller den rejäla kyllösningen både temperaturer och ljudnivån på en låg nivå samtidigt som det erbjuds passiv fläktdrift vid vila.

Sammanfattningsvis är modellen ett vettigt val för den som uppgraderar från äldre grafikkortsgenerationer än Pascal. Återigen vill vi dock trycka på att hålla ett hököga på priset på både denna modell, andra RTX 2070-kort och inte minst föregående generations Geforce GTX 1080. Priserna svänger hejvilt på marknaden just nu, och med Pascal på utgång finns det potential till klipp på den fronten vid de kommande reorna.

MSI Geforce RTX 2070 Armor är ett högpresterande grafikkort med en bra och tyst kyllösning

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • Bra kylare med semipassiv drift

  • Intressanta tekniker för framtiden

  • Bra effektivitet...

Nackdelar

  • ...som dock är oförändrad från Pascal

  • Ingen fabriksöverklockning

  • Inte ett självklart val över Geforce GTX 1080

Pris vid publicering: ~5 700 kronor inklusive moms

Säljstarten för Geforce RTX 2070 är onsdagen den 17 oktober.