Hybriddatorer har sedan några år tillbaka seglat upp som populära alternativ till traditionella bärbara datorer. Microsofts Surface Pro- och Go-datorer är kanske de mest kända produkterna inom genren, och är surfplattor med löstagbara tangentbord och Windows 10.

Nu äntrar även Google produktsegmentet genom surfplattan Pixel Slate, som är utrustad med bolagets Linux-baserade operativsystem Chrome OS. Den 12,3 tum stora LCD-panelen har pekfunktion och en upplösning om 3 000 × 2 000 pixlar. Sammanlagt finns fyra konfigurationer och under huven på dessa återfinns Celereon-, Core m3-, Core i5- respektive Core i7-processorer från Intels åttonde generation, men exakt vilka modeller det handlar om nämns inte.

Lagringsutrymmet för instegsmodellen av Pixel Slate ligger på 32 eller 64 GB, vilket sällskapas av 4 GB primärminne. Toppmodellen bestyckas med 256 GB SSD-lagring och 16 GB minne. För de två modellerna däremellan gäller 64 respektive 128 GB lagringsutrymme och 8 GB internminne.

Enheten har måtten 290 × 202 × 7 millimeter (L × B × H) och väger 721 gram. På fram- och baksida återfinns identiska kameror på 8 megapixlar styck, som sällskapas av dubbla högtalare riktade mot användaren samt en fingeravtrycksläsare. Batteritiden ska vid blandad användning vara 12 timmar.

Likt Microsofts motsvarighet finns både en digital penna och ett löstagbart tangentbord avsedda för surfplattan. Tangentbordet är bakgrundsbelyst och ansluts till enheten via kontaktpunkter. Tillbehöret har även ett inbyggt stöd för att kunna justera skärmens vinkel.

Chrome OS har fått ett nytt gränssnitt och liksom tidigare kretsar operativsystemet kring applikationer i webbläsaren Chrome. Sedan en tid tillbaka finns även stöd för många applikationer ur Googles Play-butik, vilket även gäller för Pixel Slate. Sett till anslutningar finns två USB Type-C-anslutningar samt Bluetooth 4.2 och Wifi enligt 802.11ac-standard.

Prismässigt landar den enklaste varianten på 599 USD, vilket motsvarar omkring 6 800 kronor inklusive moms. Den dyraste modellen kostar 1 599 USD eller drygt 18 000 kronor med momsen inräknad. Tangentbord och penna köps separat för 199 respektive 99 USD. Produkten blir tillgänglig senare under året, men bolaget har inte talat om lansering i Sverige.