Inför årets E3-mässa började utvecklaren Bethesda antyda om att de hade något nytt på gång inom Fallout-universumet. Det visade sig handla om Fallout 76, vilket till skillnad från tidigare delar endast kan spelas online antingen själv eller tillsammans med andra.

Läs hela förhandstitten på Fallout 76 hos FZ

Lanseringen av spelet sker senare i november och inför detta har SweClockers syskonsajt fått en förhandstitt där de fick spela tre timmar av Fallout 76. Under dessa timmar fick FZ:s utsände, tillsammans med de 23 andra spelarna på servern, utforska spelvärlden samt uppleva sprängningen av en atombomb.

Det är tydligt att 76 primärt inte handlar om dialoger eller val, utan snarare om utforskande, basbyggande och eldstrider mot i princip allt som rör sig. Avsaknaden av mänskliga NPC:er i världen och faktumet att det aldrig dyker upp någon dialogruta tar en stund att vänja sig vid.

En av de första sakerna som nämns är de stora skillnaderna jämfört med tidigare delar i Fallout-serien, som direkt är uppenbara. En av skillnaderna är avsaknaden av dialoger och val, och fokus läggs istället på att utforska, bygga baser och strida mot andra. Mycket känns dock igen, med starka kontraster i miljöer och kreativt designade fiender.

Bethesda själva har sagt att de vill att spelarna ska skapa sina egna historier, något som FZ får uppleva då en av medspelarna väljer att beskjuta en uppdragsgivare i spelet. Det resulterade i visst kaos och att robotarna i basen vände sig mot spelarna och jagade dem därifrån.

Sammanfattningsvis är intrycket positivt, men mycket av nöjet kommer i dagsläget från den oförutsägbarhet som kommer med andra spelare och de oväntade händelser som det innebär. Huruvida detta avtar med flera speltimmar nämns dock som ett frågetecken i dagsläget.

Fallout 76 släpps den 14 november för PC/Windows, Playstation 4 och Xbox One. På PC blir spelet exklusivt för utvecklarens egen speltjänst Bethesda.net och släpps därmed inte via Steam som tidigare delar i spelserien.