Att böja rör

För att göra processen lite extra pedagogiskt förklaras varje steg i arbetet med att böja rören. Titta även gärna på videon ovan för att se hur det går till.

Steg 1: Förbered röret

3.jpg

Börja med att smörja in böjningsinlägget med tvål och vatten. Tvålen gör att det lättare kan föras in och ut ur akrylröret. Vattnet späder ut tvålen och fyller även en annan funktion, nämligen temperaturindikator.

Steg 2: Värm med varmluftspistolen

15.jpg

Hitta ett mellanläge på varmluftspistolen. Den som används i guiden är på 2 000 W och har tre lägen. I videon körs varmluftspistolen på just mellanläget.

Placera röret med böjningsinlägget cirka 3–4 centimeter ovanför munstycket. Rotera röret så att temperaturen blir jämn. Se om vattnet i röret börjar koka, då börjar akrylen bli varm.

Försök att känna om röret är jämnt uppvärmt genom att "flexa" eller böja det mycket försiktigt. När det är tillräckligt flexibelt, böj det hela vägen till önskad vinkel. Ett tips är att använda handskar om du vill undvika brännskador. Tänk även på att varmluftspistolens munstycke är mycket varmt.

Vanliga bekymmer

  • Om det uppstår fula veck i plasten är röret inte tillräckligt varmt eller så är värmen ojämnt fördelad

  • Om det uppstår bubblor eller en grumlig yta är värmen för hög

Steg 3: Kyl röret

17.jpg
2.jpg

Kyl röret så snabbt som möjligt i vattenbaljan efter böjningen så att det stelnar i rätt position. Inspektera därefter resultatet.

Steg 4: Såga och kapa

5.jpg
18.jpg
8.jpg

Böjningsinlägget kan även användas för att mäta ut rätt längd på röret. Markera gärna med maskeringstejp var röret ska kapas. Maskeringstejpen skyddar även röret mot repor om du råkar slinta med sågen.

Kapa röret med sågen, men behåll gärna ett par extra centimeter som marginal. Finjustera rörets längd tills det passar genom att såga av små bitar i taget.

Steg 5: Fila kanterna

6.jpg
7.jpg
19.jpg

När röret passar perfekt behöver kanterna filas i 45-gradig vinkel. Använd maskeringstejp för att skydda röret mot repor från filen. När båda ändar är filade går röret att montera, men glöm inte att skölja bort slipdamm och tvålrester först.

Denna procedur kan sedan upprepas tills det att hela vattenkylningssystemet är monterat och klart.

j62a8g.jpg

Glöm inte att läcktesta systemet

I denna guide visar testpiloten Flamso hur det går till att läcktesta ett vattenkylningssytem utan tryckmätare.