Be Quiet Silent Base 601 - Intryck och kvalitet

Laine_SilentBase_F8.jpg

Egenskap

Värde

Formfaktor

E-ATX

Dimensioner (B×H×D)

240 × 514 × 532 mm

Volym

65,6 liter

Vikt

11,2 kg (med härdad glaspanel)

Material

Stål, plast, härdat glas

2,5-tumsplatser

6 st.

3,5"-platser

3 st.

Fläktplatser

8 st. 140/120 mm (2 st. 140mm Pure Wings 2 medföljer)

Expansionsplatser

7 + 2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

ATX (ej inkluderat)

Laine_SilentBase_C1.jpg
Laine_SilentBase_C2.jpg
Laine_SilentBase_C3.jpg

På tillbehörsfronten finns det inte speciellt mycket att tala om. Det som medföljer är några påsar med skruvar för moderkort, nätdel och lagring, ett par kardborreband för att underlätta kabeldragning och en hårddiskvagga att fästa i framkant av moderkortsplåten.

Laine_SilentBase_E1.jpg

Det yttre påminner mycket om föregångaren Silent Base 600, men modellerna går att urskilja genom att 601 fått en subtilt förändrad design på gallret i fronten. När det gäller färgvalen på chassit är det enbart plastramen till gallret som skiljer i färg med antingen orange, silver eller svart.

Större delen av chassits yttre är täckt av en matt färg som ger intrycket av att panelerna är i plast, men är i själva verket handlar det om en mycket tunn plåt. Trots detta är passformen mycket bra och konstruktionen förhållandevis stabil med väl åtsittande paneler.

Laine_SilentBase_E2.jpg
Laine_SilentBase_E3.jpg

I bakkant av chassit syns gott om ventilation i form av galler i toppen av chassit, en fläktplats för upp till 140 mm fläkt samt ventilerade PCI-täckplåtar.

I överkant går det att skymta en knapp på var sida som används för den verktygslösa öppningsmekanismen för chassisidorna. Trots avsaknaden av skruvar sitter samtliga paneler väl på plats, och inte ens vid ett ordentligt skaktest hörs något skramlande.

Laine_SilentBase_F1.jpg
Laine_SilentBase_F2.jpg

Väl på insidan känns mycket igen från modellen Dark Base 700 jag fick chansen att klämma på i våras. I bild sticker matchade kabelgenomföringarna ut rejält, detta är den andra detaljen som skiljer de olika färgvalen åt. Här hade jag gärna sett en mer smakfull implementering av färgklickar på modellen med härdat glas.

Laine_SilentBase_F3.jpg

Installerad i bakre öppningen är en av två medföljande Be Quiet Pure Wings 2 140 mm-fläktar. Under fläkten syns två vertikala öppningar för instickskort, vilka möjliggör vertikal grafikkortsmontering. Noterbart är att riser-kabel inte ingår och det finns för närvarande inte heller någon lösning att köpa från Be Quiet.

Laine_SilentBase_F4.jpg
Laine_SilentBase_G2.jpg

Här syns även ventilationen i toppen av chassit.

När jag öppnar höger chassisida blir det lättare att förstå produktens namn, då en 10 mm tjock ljuddämpningsmatta täcker hela högerpanelen. Denna har både tyngd och kvalitet långt bättre än jag sett hos konkurrerande lösningar tidigare, och tillsammans med dämpningen gömd i toppen ger det ett intryck av att tillverkaren ansträngt sig för att skapa en tyst lösning.

Samtidigt undrar jag varför modellen finns tillgänglig med glas där det skulle göra som mest nytta med ännu en matta. Visst är det roligt att visa upp sin dator ibland, men där anser jag att det finns mer lämpliga modeller att tillgå.

Laine_SilentBase_F5.jpg
Laine_SilentBase_F6.jpg
Laine_SilentBase_F7.jpg

Även baksidan är mycket lik Dark Base 700, den stora skillnaden är att Silent Base 601 inte erbjuder modulär moderkortsplåt, vilket begränsar möjligheterna till mer unika konfigurationer utan modifikation. Plastkåporna placerade till vänster i bild, närmast fronten, är precis som tidigare utskjutbara för att underlätta kabeldragning, eller helt borttagbara för att montera den medföljande lösa hårddiskburen.

Samtliga hårddiskburar bjuder på ordentlig vibrationsdämpning vid montering av 3,5-tumsdiskar, två stycken monterade i botten och upp till sju stycken totalt om fyra extra burar köps till löst.

Laine_SilentBase_D1.jpg
Laine_SilentBase_D2.jpg
Laine_SilentBase_D3.jpg

När det kommer till dammfiltrering är Silent Base 601 mycket väl utrustad, med stora löstagbara filter i både fronten och botten. Båda filter kan utan problem servas direkt från framsidan av chassit utan krav på att behöva flytta runt datorn.

Ändring: Beskrivningen av chassits yttre konstruktion har uppdaterats.