Tyska Be Quiet tillverkar bland annat processorkylare och nätaggregat som utformas för låg ljudnivå. Detta tema går även igen hos bolagets datorlådor, där chassiserien Silent Base är ett exempel. Prototyper för nya modeller i Silent Base-serien visades under Computex 2018 och i september lanserades en av dem, i form av Silent Base 601.

Nu är det även dags för det större syskonet Silent Base 801 att göra entré, och som namnet avslöjar handlar det om en uppföljare till Silent Base 800. Nytillskottet är av miditowermodell och har måtten 539 × 282 × 552 mm (L × B × H) och en vikt på 10,5 kg.

Internt ryms moderkort med formfaktorer från Mini-ITX till EATX och för processorkylare specificeras en maximal höjd på 185 mm. Med lagringsvaggor monterade i huvudkammaren kan grafikkort på upp till 292 mm användas, medan 449 mm gäller utan dessa.

Chassit kan inhysa upp till femton 2,5-tumsenheter eller sju 3,5-tumsenheter, och fästanordningar och vaggor försedda med gummibussningar medföljer för montering av elva respektive fem lagringsenheter. Medföljer gör även tre förmonterade 140 mm-fläktar från bolagets Pure Wings 2-serien. Samtliga fläktar är anslutna till en fläktkontroller med plats för upp till sex fläktar.

I fronten och toppen ryms tre 120 eller 140 mm-fläktar, vilket möjliggör användning av 420 mm-radiatorer. Därutöver finns ytterligare två fläktplatser, där den ena är belägen baktill och den andra monteras på täckplåten som döljer nätdelen, som kan vara upp till 288 mm lång.

Silent Base 801 erbjuder därtill möjligheten att invertera layouten, och expansionsplatserna för instickskort tillåter också grafikkort att monteras stående, något som kräver en separat PCI Express-brygga. Samtliga paneler är bestyckade med ett 10 mm tjockt lager ljuddämpande material, som ackompanjeras av ventilationsöppningar utformande för att minska ljudnivån ytterligare.

Datorlådan kommer i tre utföranden, där den svarta konstruktionen sällskapas av en accentfärg i orange, svart eller silver. Prismässigt ska Silent Base 801 landa på 140 euro, motsvarande 1 450 kronor, och bli tillgänglig inom kort. För den som vill kunna se innanmätet finns även ett utförande med en sidopanel i härdat glas, som kommer med en prislapp 150 euro.