Några sista ord om bandbredden

Det kommer att vara samma problem med otillräcklig bandbredd för de nya skärmarna. Med HDR och krav på 10-bitars signal pressas nivåerna förbi vad som är möjligt med HBR3-bandbredden hos nuvarande Displayport 1.3/1.4-standard. Även där väntas det komma besked under 2019 från hur VESA ska lösa tekniken.

Nvidia-RTX-2080-Ti-5.jpg

Nvidias nylanserade RTX-kort håller på befintlig bandbreddsnivå för både Displayport HBR3 (32 Gbps) och för HDMI (18 Gbps) eftersom nyare och snabbare teknik ännu inte är tillgänglig.

HDMI 2.1-specifkationen medger bandbredd upp till 48 Gbps vilket räcker för 4K/144 Hz med 10 bitars färgdjup utan att färgupplösningen måste subsamplas eller reduceras. Men HDMI 2.1 är också helt i sin linda där tekniken i skrivande stund är långt ifrån redo för produkter. Än mindre sådana som hinner byggas in i skärmarna eller för den delen grafikkorten. Inte ens Nvidia RTX 2000-serien kör annat än den befintliga 18 Gbps-bandbredden över HDMI.

Teknikstund om bandbreddsgränsen

Mer detaljerat kring bandbredd, vad som krävs och vad som kanske kan lösa situationen tar vi upp i denna teknikstund.

Så är det något som gäller nu under resten av 2018 så är det ”vänta och se”. Det har bubblat under ytan länge, men inget har riktigt hänt bortsett från välkända (eller ökända) Asus PG27UQ. Det är tillverkning och utveckling som försenas i över ett år och ännu är det ont om nya produkter som presenterats. CES-mässan tidigt i januari 2019 är dock ett tillfälle när sådana saker brukar dyka upp.

SweClockers åker förstås till CES 2019. Håll ögonen öppna!