Teknikstund: Skärmtrenderna inför 2019

Utvecklingen pågår för fullt på skärmfronten, men det dröjer till årsskiftet innan det syns i form av nya produkter. SweClockers samlar ihop information vi fått om vad 2019 ger oss för bildskärmar.

1. Inledning

Ifall det känns som att tekniken står still hos bildskärmarna så är den känslan både rätt och mindre rätt. Vad som finns idag på marknaden är i stort sett samma modeller som varit ute i ett par eller tre år redan, och mycket teknik är ännu äldre än så. Samtidigt händer det en hel del hos tillverkarna. Mycket av den teknikförändring som pågår har omvandlats till specifikationer och ny hårdvara.

CES_logo_datum.png

Ska vi peka med hela handen på den förändring som sker handlar det om HDR-kapacitet och högre frekvenser. Med HDR-kraven kommer också högre krav på bildkvalitet hos panelerna, likt större färgomfång, högre kontrast och förmåga att återge fler färgnyanser – en förändring som kommer påverka bildkvaliteten överlag hos kommande skärmar.

Fast de färdiga produkterna har, med mycket få undantag, inte riktigt dykt upp ännu. Mycket väntas lanseras under den period som tillverkarna kallar för ”Q4 2018”, alltså fjärde kvartalet. Vilket i praktiken brukar betyda att de finns redo för CES-mässan i januari 2019.

Artikeln är skriven i början av oktober 2018. Vi väntar fortfarande på CES 2019 för mer besked om vad som kan komma framöver.

VESA DisplayHDR

Vesa-HDR.jpg

DisplayHDR-certifieringen är ett standardiseringssystem från VESA för att beskriva grundläggande egenskaper för HDR-återgivning. Siffran i namnet (400, 600 och 1000) anger minsta antal nits ljusstyrka en skärm måste kunna återge. Kraven på färgåtergivning och dynamiskt omfång varierar också. DisplayHDR 400 är idag enklast att efterleva då det i hög grad bygger på vad som är möjligt med redan befintlig teknik. Läs mer om DisplayHDR här.