Sedan 2016 har Telia haft ett erbjudande för sina mobilkunder som innebär att de kan surfa fritt i sociala medier såsom Facebook och Twitter. Detta är fristående för kundens övriga surf, något som operatören utreddes för och Post- och telestyrelsen (PTS) gav i början av 2017 företaget 30 dagar att upphöra med kampanjen.

Telia valde att överklaga föreläggandet till Förvaltningsrätten, som nu har kommit med en dom och går på Post- och telestyrelsens linje. Enligt Förvaltningsrätten är kampanjen inte förenlig med EU:s förordning som säger att all trafik på internet ska behandlas likvärdigt. De klassar det som otillåten trafikstyrning, då kunden kan använda vissa tjänster på internet trots att denne förbrukat sin surfpott.

Telia är endast en av flera operatörer som kritiserats för liknande kampanjer. En av dessa är Tre, som tidigare varit under utredning av Post- och telestyrelsen gällande företagets kampanj för fri strömning av musik. Resultatet av denna blev att Tre måste få ett godkännande från användarna för att hantera deras datatrafik.

Förvaltningsrättens dom är ett föreläggande, vilket innebär att Telia nu måste upphöra med sin fri surf-kampanj eller riskera böter. De kan även välja att överklaga beslutet till Kammarrätten, men det är ännu okänt om de har för avsikt att göra det.