Den 1 juli år 2017 införde regeringen en ny kemikalieskatt, i syfte att minska användningen av farliga kemikalier i elektronik och vitvaror. Tanken var att detta skulle få tillverkare att lägga om sin produktion och gå över till mer miljövänliga alternativ.

Under morgonen släpptes en utredning av HUI Research, som dömer ut skatten att inte nå sina mål. De önskade miljöeffekterna har uteblivit samtidigt som skatten pressar en redan pressad bransch, med resultat att mer handel flyttar utomlands och att Sverige tappar jobbtillfällen. Effekterna samhällsekonomiskt bedöms i bästa fall vara marginell, men mer sannolikt negativ.

Utredningen förmedlar vad hela handeln konstaterade redan innan införandet. Tveksamma effekter, väldigt krånglig administration och svenska bolag kan inte konkurrera på lika villkor. Webhallen tycker att miljöarbetet är otroligt viktigt och det är bra att de vill minska förekomsten av farliga kemikalier i våra hem. Denna skatt bidrar inte med det, Sverige som land kan inte ensamt få tillverkare att ställa om produktionen. En liknande skatt måste göras på EU-nivå för att få en faktisk effekt.

Förslaget hade goda intentioner, men är hjärndött i utförandet, säger Webhallens marknadschef Anton Nilsson.

Webhallens marknadschef Anton Nilsson berättar att utredningen förmedlar mer eller mindre precis det handeln konstaterade innan skatten trädde i kraft. Medan orsaken bakom beröms menar han att skatten är verkningslös ur en miljöaspekt, då Sverige är en för liten marknad på den globala arenan.

I utredningen från HUI Research framgår att den svenska kemikalieskatten endast påverkar den globala efterfrågan på elektronikvaror med 0,02–0,04 procent. Därför menar de att det är orealistiskt att en skatt i Sverige skulle få globala aktörer att lägga om sin produktion.

Oddsen att någon stor internationell elektroniktillverkare skulle börja designa om hela produktserier eller skapa specifika produkter för vår marknad är helt obefintlig, fortsätter Anton Nilsson.

Webhallen och andra e-handlare i Sverige som SweClockers talat med menar att de inte är emot en kemikalieskatt och att tanken bakom är bra. Branschen är så gott som eniga att Sverige inte kan påverka de stora internationella jättarna, utan att liknande förslag behöver drivas igenom på EU-nivå för att få effekt.

"Kemikalieskatten når inte målen" – kan ha negativ inverkan på ekonomin